ßßß Cookit - przepis na Ostatnie wpisy

Ostatnie wpisy

nazwa

Wykonanie

Mięciutkie, puszyste. Nie nadziewałam ich czekoladą tak jak Edytka, a dżemem. Zamiast kilkunastu malutkich zrobiłam 8 wielkich pączków, które zniknęły natychmiast. Zróbcie je koniecznie na ten Tłusty Czwartek.
Składniki:
7 g suszonych drożdży
1,5 łyżki drobnego cukru
30 ml ciepłej wody
125 ml ciepłego mleka
300 g mąki pszennej
1 jajko
1 żółtko
dżem
Wykonanie:
Wszystkie składniki poza płynami umieścić w misie robota. Wyrabiać ciasto hakiem dolewając stopniowo mleko wymieszane z wodą. Dolać tyle płynów, aby powstało miękkie, elastyczne ciasto (ja dolałam dokładnie tyle co w przepisie, ale musiałam dodać 1 łyżkę mąki). Kiedy ciasto będzie już sprężyste uformować w kulę, przełożyć do naoliwionej miski i odstawić na godzinę pod przykryciem w ciepłe miejsce. Rozwałkować ciasto na grubość ok 1 cm. Wycinać koła i formować pączki (ja formuję je tak jak bułeczki). Odłożyć pod przykryciem na 20 - 30 minut, aż podrosną.
Rozgrzać tłuszcz do 170 - 180 stopni. Wkładać po kilka pączków tak, aby swobodnie pływały. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Wyjąć łyżką cedzakową i położyć na ręczniku papierowym. Usmażone pączki nadziać dżemem używając szprycy ze szpikulcem. Posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2015/02/Paczki.html