Wykonanie
Mięciutkie, puszyste. Nie nadziewałam ich
czekoladą tak jak Edytka, a
dżemem. Zamiast kilkunastu malutkich zrobiłam 8 wielkich pączków, które zniknęły natychmiast. Zróbcie je koniecznie na ten Tłusty Czwartek.
Składniki:7 g
suszonych drożdży1,5 łyżki drobnego
cukru30 ml ciepłej
wody125 ml ciepłego
mleka300 g
mąki pszennej1
jajko1
żółtkodżemWykonanie:Wszystkie składniki poza płynami umieścić w misie robota. Wyrabiać ciasto hakiem dolewając stopniowo
mleko wymieszane z
wodą. Dolać tyle płynów, aby powstało miękkie, elastyczne ciasto (ja dolałam dokładnie tyle co w przepisie, ale musiałam dodać 1 łyżkę
mąki). Kiedy ciasto będzie już sprężyste uformować w kulę, przełożyć do naoliwionej miski i odstawić na godzinę pod przykryciem w ciepłe miejsce. Rozwałkować ciasto na grubość ok 1 cm. Wycinać koła i formować pączki (ja formuję je tak jak bułeczki). Odłożyć pod przykryciem na 20 - 30 minut, aż podrosną.Rozgrzać tłuszcz do 170 - 180 stopni. Wkładać po kilka pączków tak, aby swobodnie pływały. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Wyjąć łyżką cedzakową i położyć na ręczniku papierowym. Usmażone pączki nadziać
dżemem używając szprycy ze szpikulcem. Posypać
cukrem pudrem lub polukrować.