ßßß
Składniki:225 g mąki żytniej225 g mąki pszennej chlebowej10 ml kminku (nie dałam)2 łyżeczki soli20 g drożdży140 ml ciepłego mleka5 ml klarownego miodu140 ml letniej wodymąka razowa do oprószeniaWykonanie:Wymieszać mąki, kminek i sól w dużej misce i zrobić dołek po środku. Drożdże rozpuścić w mleku i miodzie. Dodać do mąki, dolać wodę i stopniowo mieszać z mąką aż powstanie ciasto. Wyłożyć na stolnicę i wyrabiać przez 8-10 minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Włozyć do naoliwionej miskii przykryć naoliwioną folią samoprzylepną. Odstawić w ciepłe miejsce az podwoi objętość (około 3 godziny).Wyłozyc na stolnicę i odgazować. Uformować owalny bochenek i wyłożyć na naoliwioną blachę. Posypać mąką razową, nakryż naoliwioną folią i odstawić na 1 - 1 1/2 godziny aż podwoi objętość. Nagrzać piekarnik do 220 stopni. Chleb naciąć 2 razy ostrym nożem. Piec 30 - 35 minut. Przełożyć na kratkę do ostygnięcia.Smacznego
/wydrukuj przepis/