Chleb Żytni

nazwa

Wykonanie

No cóż jakoś nie wyrastają mi wypieki z mąki żytniej. Ale mimo to ich smak i tak jest zabójczy - to chyba mój ulubiony typ pieczywa. Przepis na ten chlebek oczywiście z encyklopedi chleba, w sekcji o chlebach europejskich pod nazwą Polish Rye Bread.
A teraz pochwalę się, że w kuchni do 3 dni rośnie już zakwas (jakoś ciężko mu to idzie, ale może się uda).
Składniki:
225 g mąki żytniej
225 g mąki pszennej chlebowej
10 ml kminku (nie dałam)
2 łyżeczki soli
20 g drożdży
140 ml ciepłego mleka
5 ml klarownego miodu
140 ml letniej wody
mąka razowa do oprószenia
Wykonanie:
Wymieszać mąki, kminek i sól w dużej misce i zrobić dołek po środku. Drożdże rozpuścić w mleku i miodzie. Dodać do mąki, dolać wodę i stopniowo mieszać z mąką aż powstanie ciasto. Wyłożyć na stolnicę i wyrabiać przez 8-10 minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Włozyć do naoliwionej miskii przykryć naoliwioną folią samoprzylepną. Odstawić w ciepłe miejsce az podwoi objętość (około 3 godziny).
Wyłozyc na stolnicę i odgazować. Uformować owalny bochenek i wyłożyć na naoliwioną blachę. Posypać mąką razową, nakryż naoliwioną folią i odstawić na 1 - 1 1/2 godziny aż podwoi objętość. Nagrzać piekarnik do 220 stopni. Chleb naciąć 2 razy ostrym nożem. Piec 30 - 35 minut. Przełożyć na kratkę do ostygnięcia.
Smacznego
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2009/10/Chleb-Zytni.html