Wykonanie
No cóż jakoś nie wyrastają mi wypieki z
mąki żytniej. Ale mimo to ich smak i tak jest zabójczy - to chyba mój ulubiony typ
pieczywa. Przepis na ten chlebek oczywiście z encyklopedi
chleba, w sekcji o chlebach europejskich pod nazwą Polish Rye Bread.A teraz pochwalę się, że w kuchni do 3 dni rośnie już zakwas (jakoś ciężko mu to idzie, ale może się uda).
Składniki:225 g
mąki żytniej225 g
mąki pszennej chlebowej10 ml
kminku (nie dałam)2 łyżeczki
soli20 g
drożdży140 ml ciepłego
mleka5 ml klarownego
miodu140 ml letniej
wodymąka razowa do oprószeniaWykonanie:Wymieszać
mąki,
kminek i
sól w dużej misce i zrobić dołek po środku.
Drożdże rozpuścić w
mleku i miodzie. Dodać do
mąki, dolać
wodę i stopniowo mieszać z
mąką aż powstanie ciasto. Wyłożyć na stolnicę i wyrabiać przez 8-10 minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Włozyć do naoliwionej miskii przykryć naoliwioną folią samoprzylepną. Odstawić w ciepłe miejsce az podwoi objętość (około 3 godziny).Wyłozyc na stolnicę i odgazować. Uformować owalny bochenek i wyłożyć na naoliwioną blachę. Posypać
mąką razową, nakryż naoliwioną folią i odstawić na 1 - 1 1/2 godziny aż podwoi objętość. Nagrzać piekarnik do 220 stopni.
Chleb naciąć 2
razy ostrym nożem. Piec 30 - 35 minut. Przełożyć na kratkę do ostygnięcia.Smacznego
/wydrukuj przepis/