ßßß
Składniki:szklanka maki pszennejszklanka kaszy mannejszklanka cukru1 cukier waniliowy2 łyzeczki proszku do pieczenia1 kostka masła extra (użyłam mniej)tłuszcz i bułka tarta do smarowania tortownicy (ja piekłam w blaszce do tarty)jablka 4-5 sztuk (szara reneta)Wykonanie:Sypkie produkty dokładnie wymieszać. Ze szklanki cukru mozna ująć czubatą łyżką i posypać tarte jabłka.Tortownice grubo wysmarować tłuszczem (masło lub margaryna i posypać cienko bułką tartą).Wsypać połowę suchej mieszanki. Na to równo rozłożyć jabłka i potem wsypać na wierzch resztę. Masło (schłodzone) pokroić w cienkie plastry i równomiernie rozłożyć na wierzchu. Piec ok 1 godziny w temperaturze 180stopni, aż ciasto bedzie dobrze zrumienione. (ja piekłam znacznie krócej)/wydrukuj przepis/