Wykonanie
Zobaczyłam przepis crumble z
rabarbarem u Olalali i przypomniałam sobie, że mam od jakiegoś czasu przygotowany wpis na tę oto kruszonkę. Przepis dostałam od pewniego młodego człowieka, któremu jeszcze raz dziękuję (chociaż raczej nie wie o istnieniu tego bloga). Kruszonka przepyszna, robi się szybciutko. Niestety równie szybko znika co się ja robi, a szkoda
Składniki:szklanka
maki pszennejszklanka
kaszy mannejszklanka
cukru1
cukier waniliowy2 łyzeczki
proszku do pieczenia1 kostka
masła extra (użyłam mniej)tłuszcz i
bułka tarta do smarowania tortownicy (ja piekłam w blaszce do tarty)
jablka 4-5 sztuk (szara reneta)Wykonanie:
Sypkie produkty dokładnie wymieszać. Ze szklanki
cukru mozna ująć czubatą łyżką i posypać tarte
jabłka.Tortownice grubo wysmarować tłuszczem (
masło lub
margaryna i posypać cienko
bułką tartą).Wsypać połowę suchej mieszanki. Na to równo rozłożyć
jabłka i
potem wsypać na wierzch resztę.
Masło (schłodzone) pokroić w cienkie plastry i równomiernie rozłożyć na wierzchu. Piec ok 1 godziny w temperaturze 180stopni, aż ciasto bedzie dobrze zrumienione. (ja piekłam znacznie krócej)/wydrukuj przepis/