ßßß
Przez Agnieszka 7 kwietnia 2015Składnikimakaron razowy ziti - 1 opakowaniepieczarki lub grzybki portabella - 11 sztuksuszone pomidory (suche, a nie marynowane) - 1 i 1/2 szklankiszczypiorek - pęczekoliwki zielone - 1 szklankaWegetariańskie parówki,kiełbaski lub tofu (okrojone w kostkę, polane oliwą i posypane suszonym czosnkiem, cebulą i oregano, podpieczone w piekarniku) - dowolna iloścczosnek - 5-6 ząbkównatka pietruszki - 1/2 pęczkapieprz ziołowy - do smakusól - do smakuoliwaInstrukcje1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.2. Grzybki myjemy, kroimy na plasterki lub na ćwiartki. Wrzucamy na patelnię z odrobiną oliwy. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy, aż cebulka się zarumieni.3. Dodajemy pokrojone w kostkę lub w plasterki wegetariańskie parówki lub kiełbaski (może być również tofu).4. Gdy wszystko się lekko podsmaży, zdejmujemy z ognia i dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, poszatkowaną natkę pietruszki, oliwki i szczypior. Na samym końcu dodajemy ugotowany makaron i wszystko razem mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem ziołowym.Smakuje wyśmienicie!