Wykonanie
Sałatka z
brukselki to przekąska, którą „zamawiam” u Mamy, gdy mam ją odwiedzić – jest bardzo lekka i orzeźwiająca :)Brussels sprouts salad is a dish that I „order” at my Mum’s when I’m visiting her – it’s
very light and refreshing :)…Składniki (dla 2-3 osób):300g
brukselki2 nieduże
pomidorki0,5 średniej
cebuli (użyłam czerwonej)
natka pietruszki (wedle uznania)sok z 0,5
cytrynyolej/oliwa – ok 1,5x więcej niż
soku z cytrynyszczypta
pieprzuszczypta
soliugotuj
brukselkę, gdy trochę przestygnie przekrój każdą główkę wzdłuż na pół, przełóż do miskipokrój
pomidory w dużą kostkę,
cebulę i
natkę posiekaj, dodaj do
brukselkiwymieszaj
sok z cytryny z olejem/oliwą i
przyprawami, wymieszaj i polej nimi warzywa w miscewymieszaj i podajSmacznego! :)…Ingredients (for 2-3 people):300g of brussels sprouts2 medium tomatoes0 , 5 of medium onion (I used the red one)parsley (how much you want)juice of 0 , 5 lemonoil/olive – about 1,5x the amount of lemon juicepinch of black pepperpinch of saltcook brussels sprouts, when they not hot anymore, cut them in half, put into a bowldice tomatoes, chop onion and parsley, add to brussels sproutsmix together lemon juice, oil/olive and spices,
pour over vegetables in the bowlstir and
serveBon appetit! :)

