Wykonanie
Bardzo niepozorne, ale nad zwyczaj smaczne danie :) Oczywiście możecie użyć dowolny rodzaj
makaronu :)
Very modest, but surprisingly tasty dish :) Of course you can use whatever kind of pasta you like :)Składniki:1 mini
sałata rzymska2 plasterki
wędzonego boczku3 płaty
makaronu do lazanii1 łyżka
majonezu2 łyżki
soku z cytryny1 łyżka
wody (opcjonalnie)ok 2 cm kawałek świeżego
chilli (drobno posiekany)
pieprzugotuj płaty
makaronu (po wrzuceniu do wrzącej, osolonej
wody, powinny gotować się przez ok 10-15 minut. Pamiętaj, by raz na jakiś czas je zamieszać, żeby się nie posklejały!)pokrój plasterki
boczku na ok 2-3 cm kawałki, ułóż je na zimnej patelni i postaw na małym ogniu. Smaż z obu stron, aż będą rumiane, następnie przełóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by obciekły z tłuszczuodetnij brzydką końcówkę
sałaty (tak, żeby listki dalej się trzymały razem), następnie przekrój ją wzdłuż na ćwiartkiułóż ćwiartki
sałaty na patelnię po smażeniu
boczku i smaż, aż się podgrzejewymieszaj
majonez z
sokiem z cytryny – jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta, by polać danie, dodaj
wodęułóż na talerzu
makaron, ciepłą
sałatę, chrupiący
boczek, posyp
chilli i
pieprzem, polej sosemSmacznego! :)…Ingredients:1 mini roman lettuce2 slices of smoked bacon3 sheets of lasagne pasta1 tbsp of mayonaisse2 tbsp of lemon juice1 tbsp of water (optional)about 2cm piece of fresh
chilli (finely diced)black peppercook pasta (if you use dry pasta, after putting it into boiling water, cook it for about 10-15 minutes. Remember to stir it ocassionally to avoid sticking pieces to each other)cut slices of bacon in 2-3cm pieces, put them (one next to another) on a cold pan and put on the low heat. Fry on both sides until they get some nice, brown color,
than transfer them onto
plate covered with paper towel, to get rid of extra fatcut the ugly end from the lettuce (try to cut not to much, so the leaves still hold on to each other),
than cut them longwise into 4 piecesput them into the pan with bacon fat and fry until warmmix together mayo and lemon juice, if it’s to thick to
pour over salad – add waterput pasta, warm lettuce, chrispy bacon, sprinkle with
chilli and black pepper, drizzle with mayo sauceBon appetit! :)