ßßß Cookit - przepis na Zdekonstruowana sałatka na ciepło z sałatą rzymską

Zdekonstruowana sałatka na ciepło z sałatą rzymską

nazwa

Wykonanie

Bardzo niepozorne, ale nad zwyczaj smaczne danie :) Oczywiście możecie użyć dowolny rodzaj makaronu :)
Very modest, but surprisingly tasty dish :) Of course you can use whatever kind of pasta you like :)
Składniki:
1 mini sałata rzymska
2 plasterki wędzonego boczku
3 płaty makaronu do lazanii
1 łyżka majonezu
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka wody (opcjonalnie)
ok 2 cm kawałek świeżego chilli (drobno posiekany)
pieprz
ugotuj płaty makaronu (po wrzuceniu do wrzącej, osolonej wody, powinny gotować się przez ok 10-15 minut. Pamiętaj, by raz na jakiś czas je zamieszać, żeby się nie posklejały!)
pokrój plasterki boczku na ok 2-3 cm kawałki, ułóż je na zimnej patelni i postaw na małym ogniu. Smaż z obu stron, aż będą rumiane, następnie przełóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by obciekły z tłuszczu
odetnij brzydką końcówkę sałaty (tak, żeby listki dalej się trzymały razem), następnie przekrój ją wzdłuż na ćwiartki
ułóż ćwiartki sałaty na patelnię po smażeniu boczku i smaż, aż się podgrzeje
wymieszaj majonez z sokiem z cytryny – jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta, by polać danie, dodaj wodę
ułóż na talerzu makaron, ciepłą sałatę, chrupiący boczek, posyp chilli i pieprzem, polej sosem
Smacznego! :)

Ingredients:
1 mini roman lettuce
2 slices of smoked bacon
3 sheets of lasagne pasta
1 tbsp of mayonaisse
2 tbsp of lemon juice
1 tbsp of water (optional)
about 2cm piece of fresh chilli (finely diced)
black pepper
cook pasta (if you use dry pasta, after putting it into boiling water, cook it for about 10-15 minutes. Remember to stir it ocassionally to avoid sticking pieces to each other)
cut slices of bacon in 2-3cm pieces, put them (one next to another) on a cold pan and put on the low heat. Fry on both sides until they get some nice, brown color, than transfer them onto plate covered with paper towel, to get rid of extra fat
cut the ugly end from the lettuce (try to cut not to much, so the leaves still hold on to each other), than cut them longwise into 4 pieces
put them into the pan with bacon fat and fry until warm
mix together mayo and lemon juice, if it’s to thick to pour over salad – add water
put pasta, warm lettuce, chrispy bacon, sprinkle with chilli and black pepper, drizzle with mayo sauce
Bon appetit! :)
Źródło:http://sweetworldofs.pl/2015/02/05/salatka-na-cieplo-salata-rzymska