Wykonanie
Cześć =) Proste dania
makaronowe, to idealne wyjście alarmowe z sytuacji, gdy nie ma czasu ani na zakupy, ani na gotowanie. Wystarczy względnie zaopatrzona spiżarka, trochę wyobraźni i mamy pożywne danie na
stole w kilkanaście minut. Zależnie od stanu posiadania i nastroju, można łączyć dowolne gotowe sosy ze słoików, jak użyte w tym przepisie pesto z
suszonych pomidorów z dowolnymi
konserwowanymi warzywami, lub, jak w tym przypadku,
tuńczykiem. Pesto to bardzo skoncentrowana, esencjonalna pasta na bazie
oliwy z oliwek. Wystarczy mała ilość, aby pokryć sporą porcję
makaronu. W tym przepisie użyte zostało pesto rosso, którego receptura pochodzi z Sycylii. W jego skład wchodzą
pomidory suszone w słońcu,
oliwa i
migdały. To jedno z dwóch najbardziej popularnych tradycyjnych włoskich pesto. Drugi rodzaj to zielone pesto z
bazylii, orzeszków
pini,
oliwy i
sera pochodzące z Genui - pesto genovese .Bardzo dobrym dodatkiem do tego typu dań
makaronowych, wzbogacającym zestaw w witaminy, byłyby np.
brokuły gotowane na parze, lub
sałata z sosem vinaigrette.
Potrzebne będą (na 2 porcje)-
makaron penne (około 200g)- 2 plastry
wędzonego boczku- puszka
tuńczyka- 5-6 czubatych łyżeczek pesto rosso-
pieprzSposób wykonania:1)
Makaron gotujemy według wskazówek zawartych na opakowaniu.2) Plastry
boczku kroimy w kostkę, na następnie podsmażamy na patelni.3) Gdy
boczek będzie już usmażony, na patelnie nakładamy ugotowany
makaron, pesto oraz
tuńczyka, przyprawiamy
pieprzem, po czym wszystko dokładnie mieszamy i podgotowujemy przez około 3 minuty na wolnym ogniu.
Smacznego =)Maciek / Agnieszka