Wykonanie
Poziom trudnościŁazanki z
kapustą i
wędzonym boczkiem to świetna potrawa na zimowy czas. Kiszonki to bogactwo witamin, mikroelementów i błonnika. To także źródło kwasu
mlekowego – naturalnego probiotyku, utrzymującego prawidłową
florę bakteryjną jelit i wzmacniającego system obronny organizmu. Jedzmy kiszonki zwłaszcza teraz, zimą oraz wczesną wiosną, kiedy nasz organizm najbardziej potrzebuje wszystkich, prozdrowotnych składników zawartych w kiszonkach. Polecam również inne dania z kiszonkami, które znajdziecie tutaj .Składniki:500g
kiszonej kapusty (może być z
marchewką)250 g
wędzonego boczku7-8
pieczarek1 duża
cebulasól i
pieprz do smaku1 płaska łyżeczka cukru/ksylitolu1 łyżka suszonych, sproszkowanych kani100 g suchego
makaronu łazanki lub ⅓ porcji
makaronu własnej roboty z tego przepisuSposób przygotowania:Jeśli chcemy przygotować
makaron w domu, to od niego należy rozpocząć pracę, czyli trzeba przygotować ciasto, zawinąć folią i odłożyć do odpoczęcia.
Kapustę drobno pokroić, przełożyć do garnka, przykryć pokrywką i powoli podgrzewać, aż
kapusta się zagotuje.
W tym czasie pokroić
boczek w kostkę,
pieczarki na drobne kawałki i
cebulę w ćwierć plasterki.
Pokrojony
boczek podsmażyć na patelni, dodać do
kapusty.
Na wytopionym z
boczku tłuszczu usmażyć
pieczarki, przełożyć do garnka.
Na końcu usmażyć
cebulę i również przełożyć do garnka.
Przyprawić wszystko
solą, świeżo zmielonym
pieprzem, cukrem/ksylitolem, zamieszać. Ja dodaje na końcu suszone, sproszkowane kanie, ale bez nich danie i tak jest pyszne.
Wszystko przykryć pokrywką i gotować jeszcze 20 minut. Przygotowane wcześniej ciasto na
makaron rozwałkować, pokroić i ugotować.
Gotowy, kupny
makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
Kapustę spróbować, ewentualnie jeszcze doprawić, dodać
makaron, wymieszać.
Łazanki podawać gorące.
Smacznego!