ßßß Cookit - przepis na Biszkopt czekoladowy (Gary Mehigan) / Chocolate sponge

Biszkopt czekoladowy (Gary Mehigan) / Chocolate sponge

nazwa

Wykonanie

Przepis pochodzi ze strony australijskiego Masterchef -a, a jego autorem jest jeden z jurorów – Gary Mehigan :)
I’ve found this recipe on Masterchef Australia site – the author is one of the judges, Gary Mehigan :)
Składniki:
7 jajek
250g cukru
200g mąki
50g kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Nagrzej piec do 160 C
Wyłóż pergaminem dwie formy do pieczenia o średnicy 20cm
Postaw garnek z wodą na ogniu
Jajka i cukier umieść w żaroodpornej (metalowej lub szklanej) misce i postaw na garnku z delikatnie gotującą się wodą
Ubijaj miksturę do momentu, aż osiągnie temperaturę 37 C
Zdejmij miskę z ognia i kontynuuj ubijanie przez ok 5-8 minut, aż masa wystygnie i osiągnie konsystencję musu
Wymieszaj i przesiej dwukrotnie mąkę, kakao i proszek do pieczenia
Używając dużej łyżki dodaj w trzech partiach suche składniki do masy z jajek, przy pierwszej porcji dodaj ekstrakt waniliowy
Przełóż masę do foremek
Piecz 20-25 minut lub do momentu, gdy po lekkim naciśnięciu ciasto wraca do poprzedniego kształtu
Studź przez 10 minut w formach, następnie przełóż na siatkę aż ostygnie na tyle, żeby można było wstawić je do lodówki
Wstaw ciasto do lodówki, żaby wystygło do końca
Smacznego! :)
*można też przygotować ciasto w prostszy sposób, omijając część z podgrzewaniem masy jajecznej i „wmiksowując” suche składniki przy pomocy ręcznego miksera

Ingredients:
7 eggs
250g caster sugar
200g plain flour
50g cocoa powder
2 tsp baking powder
1 tsp vanilla extract
Preheat oven to 160°C fan forced. Grease and line 2 x 20cm springform cake pans.
Add eggs and sugar to a heatproof bowl of an electric mixer, and set over a saucepan of simmering water over very low heat. Whisk the mixture until 37°C. Remove the bowl from the heat and beat with an electric mixer on a medium-low speed for 5-8 minutes or until the mixture has cooled and thickened to a mousse-like consistency. Sift the flour, cocoa powder and baking powder together twice. Using a large metal spoon, fold the dry mixture into the egg mixture in 3 batches until combined, adding the vanilla extract with the first dry batch.
Pour the mixture into the lined cake pans and smooth surface. Bake for 20-25 minutes or until sponge springs back when lightly touched. Allow to cool for 10 minutes in the pans, then turn out onto wire racks. Place in the blast chiller for 10-15 minutes until cake has cooled completely.
Bon Appétit! :)
*You can also make this sponge in an easier way – without heating egg mixture and by mixing flour, cocoa powder and baking powder with hand mixer
source
source
Źródło:http://sweetworldofs.pl/2013/03/31/biszkopt-kakaowy-cocoa-sponge