Wykonanie
Przepis pochodzi ze strony australijskiego Masterchef -a, a jego autorem jest jeden z jurorów – Gary Mehigan :)I’ve found this recipe on Masterchef Australia site – the author is one of the judges, Gary Mehigan :)Składniki:7
jajek250g
cukru200g
mąki50g
kakao2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegoNagrzej piec do 160 CWyłóż pergaminem dwie formy do pieczenia o średnicy 20cmPostaw garnek z
wodą na ogniu
Jajka i
cukier umieść w żaroodpornej (metalowej lub szklanej) misce i postaw na garnku z delikatnie gotującą się
wodąUbijaj miksturę do momentu, aż osiągnie temperaturę 37 CZdejmij miskę z ognia i kontynuuj ubijanie przez ok 5-8 minut, aż masa wystygnie i osiągnie konsystencję musuWymieszaj i przesiej dwukrotnie
mąkę,
kakao i
proszek do pieczeniaUżywając dużej łyżki dodaj w
trzech partiach suche składniki do masy z
jajek, przy pierwszej porcji dodaj ekstrakt
waniliowyPrzełóż masę do foremekPiecz 20-25 minut lub do momentu, gdy po lekkim naciśnięciu ciasto wraca do poprzedniego kształtuStudź przez 10 minut w formach, następnie przełóż na siatkę aż ostygnie na tyle, żeby można było wstawić je do lodówkiWstaw ciasto do lodówki, żaby wystygło do końcaSmacznego! :)*można też przygotować ciasto w prostszy sposób, omijając część z podgrzewaniem masy jajecznej i „wmiksowując” suche składniki przy pomocy ręcznego miksera…Ingredients:7 eggs250g caster sugar200g plain
flour50g cocoa powder2 tsp baking powder1 tsp vanilla extractPreheat oven to 160°C fan forced. Grease and
line 2 x 20cm springform
cake pans.Add eggs and sugar to a heatproof bowl of an electric mixer, and set over a saucepan of simmering water over
very low heat.
Whisk the mixture until 37°C. Remove the bowl from the heat and beat with an electric mixer on a medium-low speed for 5-8 minutes or until the mixture has cooled and thickened to a mousse-like consistency. Sift the
flour, cocoa powder and baking powder together twice. Using a large metal spoon, fold the dry mixture into the egg mixture in 3 batches until combined, adding the vanilla extract with the first dry batch.
Pour the mixture into the lined
cake pans and smooth surface. Bake for 20-25 minutes or until sponge springs back when lightly touched. Allow to cool for 10 minutes in the
pans, then turn out onto
wire racks. Place in the blast chiller for 10-15 minutes until
cake has cooled completely.Bon Appétit! :)*You can also
make this sponge in an easier way – without heating egg mixture and by mixing
flour, cocoa powder and baking powder with hand mixersourcesource
