ßßß Cookit - przepis na Pizza: tuńczyk+cebula+majonez

Pizza: tuńczyk+cebula+majonez

nazwa

Wykonanie

Moja ulubiona pizza :) Przepis ten jest próbą odtworzenia smaku z dzieciństwa – jakbym miała zrobić taką pizzę „od podstaw”, poszłabym nieco inną drogą.. Najważniejsze, że wyszło tak, jak chciałam :)
Podczas przygotowań po raz pierwszy użyłam mozarelli nie z zalewy, tylko „z folii” (bez płynu) – wrażenia? Porażka.. Smak nie ten, konsystencja nie ta.. Dlaczego więc ją wybrałam? Ponieważ jest bardziej zwarta niż ta, którą zazwyczaj kupuję (dzięki czemu da się ją zetrzeć na tarce). Druga rzecz – sos pomidorowy z pomidorów w puszce i koncentratu.. Czy muszę to komentować w momencie, gdy trwa sezon na pomidory?
Jak już wspomniałam we wstępie – mimo kilku elementów przepisu, które nie do końca są zgodne z moim sumieniem, wyszło bardzo dobre danie :) Powinnam tylko lepiej odcisnąć tuńczyka, żeby wierzch był mniej wilgotny.
Składniki (na pizzę o średnicy ok 40cm):
ciasto na pizzę
0,5 puszki pomidorów (całych)
1-1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
0,5 łyżki suszonej bazylii
0,5 łyżki suszonego oregano
0,25 łyżki czosnku granulowanego
pieprz czarny mielony
sól
1 kulka mozarelli (takiej, żeby można ją było zetrzeć na tarce..)
1 puszka tuńczyka (w kawałkach)
1 duża cebula
majonez (najlepiej taki, który można wycisnąć z opakowania ;)
przygotuj sos: pomidory rozgnieć, dodaj koncentrat, bazylię, oregano, czosnek, pieprz i sól (do smaku)
zetrzyj mozarellę
tuńczyka odsącz z zalewy, lekko odciśnij
cebulę pokrój w plasterki
ciasto rozwałkuj, posmaruj sosem
posyp serem, nałóż tuńczyka i cebulę, na wierzch majonez
piecz w temperaturze ok 200⁰C-250⁰C przez 5-10minut, aż brzegi się zrumienią
Smacznego! :)
*możesz też przygotować mini pizze – ciasta na pizzę 40cm powinno Ci spokojnie starczyć na 8 mini-pizz :)
Źródło:http://sweetworldofs.pl/2012/09/10/pizza-tunczykcebulamajonez