Wykonanie
Moja ulubiona pizza :) Przepis ten jest próbą odtworzenia smaku z dzieciństwa – jakbym miała zrobić taką pizzę „od podstaw”, poszłabym nieco inną
drogą.. Najważniejsze, że wyszło tak, jak chciałam :)Podczas przygotowań po raz pierwszy użyłam
mozarelli nie z zalewy, tylko „z folii” (bez płynu) – wrażenia? Porażka.. Smak nie ten, konsystencja nie ta.. Dlaczego więc ją wybrałam? Ponieważ jest bardziej zwarta niż ta, którą zazwyczaj kupuję (dzięki
czemu da się ją zetrzeć na tarce). Druga rzecz –
sos pomidorowy z
pomidorów w puszce i koncentratu.. Czy muszę to komentować w momencie, gdy trwa sezon na pomidory?Jak już wspomniałam we wstępie – mimo kilku elementów przepisu, które nie do końca są zgodne z moim sumieniem, wyszło bardzo dobre danie :) Powinnam tylko lepiej odcisnąć
tuńczyka, żeby wierzch był mniej wilgotny.Składniki (na pizzę o średnicy ok 40cm):ciasto na pizzę0,5 puszki
pomidorów (całych)1-1,5 łyżki
koncentratu pomidorowego0,5 łyżki suszonej
bazylii0,5 łyżki
suszonego oregano0,25 łyżki
czosnku granulowanego
pieprz czarny mielony
sól1 kulka
mozarelli (takiej, żeby można ją było zetrzeć na tarce..)1 puszka
tuńczyka (w kawałkach)1 duża
cebulamajonez (najlepiej taki, który można wycisnąć z opakowania ;)przygotuj sos:
pomidory rozgnieć, dodaj koncentrat,
bazylię,
oregano,
czosnek,
pieprz i
sól (do smaku)zetrzyj
mozarellętuńczyka odsącz z zalewy, lekko odciśnij
cebulę pokrój w plasterkiciasto rozwałkuj, posmaruj sosemposyp
serem, nałóż
tuńczyka i
cebulę, na wierzch
majonezpiecz w temperaturze ok 200⁰C-250⁰C przez 5-10minut, aż brzegi się zrumieniąSmacznego! :)*możesz też przygotować mini pizze – ciasta na pizzę 40cm powinno Ci spokojnie starczyć na 8 mini-pizz :)