Wykonanie
Jak zrobiłam tę tartę za pierwszym razem, sok z
owoców nie odparował, przez co zalałam się przekładając ją na talerz.. Ale nie ma tego złego – pozostały sos był pyszny ;)Z początku bałam się, że przesadziłam z ilością
rozmarynu, ale po pierwszym kęsie wiedziałam, że jest idealnie :)Składniki:7 średniej wielkości
gruszek0,75 dl
cukru2 łyżki
miodugałązka
rozmarynuciasto francuskie2 garści
orzechów włoskichnagrzej piec do 200⁰C na patelni (którą możesz wstawić do pieca!) podgrzewaj na średnim ogniu
cukier, łyżkę
miodu i
rozmaryn. Gdy zmienią się w karmel, wyłącz gaz.
gruszki obierz, pokrój w ćwiartki i pozbaw gniazd nasiennych, ułóż na patelni z karmelemprzykryj
ciastem francuskim – jeśli będzie miało za dużą powierzchnię, przytnij brzegi nożyczkami i lekko je przygnieć (tak, żeby po odwróceniu
tarta była w miarę równa) na powierzchni ciasta zrób otwory, by para miała którędy uciecpiecz przez 30minut.W międzyczasie przygotuj
orzechy – podpraż je lekko na patelni, dodaj łyżkę
miodu i gotuj w miodzie przez kilka minut cały czas mieszając. Przełóż na papier pergaminowy tak, by się nie stykały. Gotowe! :)po ok 15minutach pieczenia sprawdź, czy
gruszki puściły dużo soku – jeśli tak, upewnij się, że otwory w cieście nie zniknęły – jesli tak się stało zrób je ponownietuż przed końcem pieczenia sprawdź jeszcze raz ilość soku – jeśli jest go za dużo powtórz krok 7. i piecz tartę jeszcze przez kilka minut (aż większość sosu odparuje i nie będzie ryzyka, ze przy przewracaniu ciasta zalejesz się sosem) jak
tarta będzie gotowa, wyjmij ją z pieca i odstaw na kilka minut (dosłownie kilka, ma być nadal ciepła)weź talerz, na którym ją podasz (nieco większy niż średnica patelni), połóż na patelni wierzchem do dołu – musisz to teraz odwrócić tak, żeby talerz znalazł się na dole
tarta powinna bez problemu opaść na talerz – jeżeli tak się nie stało, postaw patelnię (bez talerza) na chwilkę na gaz (żeby rozgrzać karmelowy wierzch ciasta, który w tej chwili znajduje się najbliżej dna patelni) i spróbuj jeszcze razpodaj z
orzechami w miodzieSmacznego! :)*do gruszek/miodu/orzechów włoskich/rozmarynu pasuje gorgonzola. Położyłam ją na jednym z kawałków tarty i było ok, ale niestety „zjadła”
rozmaryn i nie było go czuć..
**biorę udział w akcji na durszlak.pl – trzymajcie kciuki ;)…Oboje z B zjedliśmy obiad, czas na coś słodkiego. Bo co to za obiad bez deseru?? ;) I tu zaczyna się prawdziwe eksperymentowanie w kuchni, łączenie nietypowych lub bardzo klasycznych smaków, tworzenie
sosów, pieczenie, ucieranie, mielenie… Jest słodko, powstaje największy bałagan jaki można sobie wyobrazić, ale efekt jest wart każdej minuty sprzątania, które nas czeka ;)Oto moja propozycja 5. Posiłku do akcji Kuchnia 24/7 -> Słodkie eksperymenty nocą: 22:00