Wykonanie
« Cantuccini (Biscotti di Prato)Jak upiec dynię? »Opublikowano 21 października 2016 | Autor: KiCPrzekąska, przystawka lub deser …
gruszki zapiekane z gorgonzolą … gałązką
rozmarynu,
miodem i
orzechami włoskimi.
Składniki:3
gruszkikawałek
sera gorgonzola ok. 100 ggarść
orzechów włoskich6 łyżeczek
miodugałązka
rozmarynu, opcjonalnieWykonanie:Piekarnik nastawiamy na 200 st. C. bez termoobiegu.
Gruszki myjemy, przekrawamy na pół i za pomocą łyżeczki wykrawamy gniazda nasienne i trochę miąższu.
Owoce układamy w naczyniu żaroodpornym z gałązką
rozmarynu.
Orzechy kroimy na mniejsze części. Gorgonzolę dzielimy na mniejsze kawałki.
Orzechy i
ser układamy na gruszkach i polewamy
miodem.
Gruszki wstawiamy na ok. 20 minut do piekarnika. Można je piec dłużej lub krócej w zależności jak mocno dojrzałych
owoców użyliśmy.Smacznego!
O mnieAniela ... szczęśliwa mama i żona, hobbystycznie blogerka ... z wykształcenia inżynier, co pewnie da się zauważyć, czytając moje wpisy ... są krótkie i zwięzłe ... moją pasją jest jednak pieczenie i fotografia, mniej piśmiennictwo ;-).Staram się gotować smacznie i przede wszystkim zdrowo, chociaż przyznam się, że jeśli chodzi o desery to jednak często grzeszą kalorycznością. Ale cóż począć po prostu uwielbiam
czekoladę,
bezy,
ciasta drożdżowe, kruche…i chyba wszystko, co słodkie :-). Rekompensuje te grzeszki zdrowymi
sałatkami, koktajlami warzywno-owocowymi i przemycaniem do deserów wartościowych
kasz i nasion.Zapraszam do odwiedzania moje strony, myślę, że każdy znajdzie tu coś dla siebie.