Wykonanie
Sezon
gruszek w pełni, a sezon
gruszkowy bez
gruszek zapiekanych z
serem blue,
orzechami i
miodem, to sezon stracony. Do przepisu należy wybrać w miarę duże
gruszki i możliwie jak najbardziej twarde, ale dojrzałe - ich
słodycz jest w tym przepisie bardzo ważna.
Ser z niebieską pleśnią możecie wybrać dowolnie, sprawdzi się zarówno gorgonzola, lazur jak i inny wasz ulubiony.
Miód wybrałam akacjowy. Ważne, aby był płynny i naturalny.
Składniki:1 duża
gruszka100 g
sera blue4-5
orzechów włoskich2 łyżki
mioduPrzepis:-
Gruszkę dokładnie myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy na pół. Wydrążamy gniazda nasienne.- W gniazda nasienne układamy
ser z dużą nawiązką, wtedy ładnie spłynie po bokach
gruszki i pięknie się przyrumieni. Całość posypujemy
orzechami i polewam
miodem.- Zapiekamy pod grille o temp 180 C przez 10 minut. Jemy na ciepło, choć zawsze jedną połówkę chowam na zaś - wyśmienita do tostów z
chleba żytniego.Smacznego :)