Wykonanie
Dzisiaj będzie trochę reklamy. I to reklamy, za którą nikt mi nie zapłacił. Uważam po prostu, że warto polecać dobre rzeczy w dobie zalewającego nas zewsząd badziewia i podróbek. Będzie o słodziutkim miodzie bo wcale nie jest łatwo kupić ten prawdziwy. W sklepach jest mnóstwo słoików z czymś co tylko z wyglądu lub nazwy go przypomina. Warto wiedzieć kilka rzeczy zanim wybierzemy się na zakupy.
Czy wiesz, że przeciętna szybkość lotu pszczoły to 24 km/h ?Wolicie płynny czy twardy
miód ? Krystalizacja
miodu czyli jego powolne scalanie jest procesem naturalnym. Podczas tzw. konfekcjonowania czyli pakowania go w słoiki przeznaczone do handlu detalicznego
miód, który już zdążył się scukrzyć podgrzewa się trochę, maksymalnie do 40 st. C, specjalnymi grzałkami i przelewa. Przy takim postępowaniu nic złego się z nim nie dzieje i po jakimś czasie skrystalizuje się ponownie w nowych opakowaniach. Przegrzany już cały czas będzie płynny i prawie bezwartościowy. Mając wybór różnych gatunków
miodu w jednym miejscu warto przyjrzeć się czy przynajmniej część z nich jest skrystalizowana. Niektóre
miody poddaje się kremowaniu czyli częstemu mieszaniu w celu rozbicia kryształków
cukru. Dzięki temu taki
miód nie scukrzy się i będzie miał konsystencję praz wygląd
maślanego kremu. Robi się to bez podgrzewania więc taki
miód zachowuje wszystkie swoje dobre właściwości.Ile kosztuje prawdziwy
miód ? Niestety, musi swoje kosztować, chociaż bez przegięcia też w drugą stronę. Zarówno bardzo niska jak i bardzo wysoka cena powinna wzbudzić naszą czujność. Pierwsza może świadczyć o tym, że
miód jest podrabiany a druga, że sprzedawca jest nierzetelny.
Miody z pasieki Wigor kosztują od 21 do 25 zł za słoik pojemności 0,5 l i to według mnie jest bardzo dobra cena.Gdzie kupić prawdziwy
miód ? Ja kupuję tylko od ludzi i w miejscach, do których mam zaufanie. Takie buduje się długo. Trzeba pytać sprzedawców i producentów o szczegóły, podpytywać innych o dany produkt oraz samemu go próbować, używać i obserwować. Warto też polecać sobie nawzajem rzetelnych producentów żeby inni mogli korzystać z prawdziwych, dobrych produktów. I dlatego ja dzisiaj polecam Pasiekę Wigor bo po prostu im ufam.Nie kupuję
miodów no name czyli bez etykiet z dokładnymi informacjami na temat miejsca pochodzenia, adresem pasieki i datą zbioru. Chcę wiedzieć jak najwięcej o tym co kupuję i w razie jakichkolwiek zastrzeżeń
mieć namiary na producenta. Najlepiej gdyby to był
miód pochodzący z polskiej pasieki. Niestety, na nasz rynek często trafiają
miody opisane tylko jako pochodzące z Unii Europejskiej albo nawet z Chin - ja takich nie kupuję bo mogą zawierać
dziwne rzeczy np. wysokie
dawki metali ciężkich.Czy wiesz, że pszczoła robotnica żyje przeciętnie tylko od 25 do 35 dni ? Królowa żyje do 5 lat i codziennie składa ok. 3000 jajeczek.Jak przechowywać
miód ? Kiedy już kupimy
miód przechowujmy go w chłodnym i ciemnym miejscu.
Miód nie lubi światła ani wysokiej temperatury. Podgrzany powyżej 40 st. C
traci swoje lecznicze właściwości - dlatego najzdrowszy jest na surowo jedzony po prostu łyżeczką albo rozpuszczony, ale w chłodnym płynie. Bardzo wartościowym
napojem jest
woda z
miodem i
cytryną, przy czym
miód należy rozpuścić w niej np. wieczorem a wypić dopiero rano. Pojemniki z przechowywanym
miodem muszą być szczelnie zamknięte ponieważ
miód chłonie wilgoć i zapachy.Jaki
miód jest najlepszy ?
Miody, poza tym że są słodkie, smakują bardzo różnie. Jedne są łagodne a inne ostrzejsze i nie każdemu pasuje konkretny smak czy zapach. Mają też różne właściwości więc używa się ich przy innych schorzeniach :WIELOKWIATOWY - łagodny lub ostrzejszy. Jest antyalergiczny. Ma działanie regenerujące i mocno odżywcze.LIPOWY - łagodny, ale z nutką ostrości. Stosowany przy schorzeniach górnych dróg oddechowych, przeziębieniu oraz bezsenności. Ma właściwości rozgrzewające i uspokajająceRZEPAKOWY - łagodny w smaku. Stosuje się go w chorobach wątroby,
serca, dróg moczowych i nerekAKACJOWY - łagodny. Stosowany przy nadkwasocie żołądka i zaburzeniach trawienia, działa osłonowo. Zapobiega powstawaniu kamieni w organizmie.GRYCZANY - ostry. Stosowany przy chorobach
serca i układu krążenia. Dostarcza żelaza więc używa się go przy leczeniu niedokrwistości.MNISZKOWY - łagodny. Stosowany przy nadkwasocie żołądka, chorobach wątroby i dróg żółciowych.NAWŁOCIOWY - kwaśno gorzki. Stosowany przy leczeniu dróg moczowych i chorobach górnych dróg oddechowych.MALINOWY - lekko kwaskowy. Ma właściwości rozgrzewające, napotne i przeciwgorączkowe. Stosowany także przy niedokrwistości.
MIÓD Z PYŁKIEM - łagodny, kwiatowy. Stosowany w przypadkach wyczerpania organizmu, anemii a nawet białaczki. Wspomaga krążenie i obniża poziom złego cholesterolu.SPADZIOWY LIŚCIASTY - lekko cierpkim żywiczny. Ma właściwości przeciwzapalne i dezynfekujące. Stosowany w chorobach układu moczowego i bólach stawów.SPADZIOWY IGLASTY nazywany
miodem królewskim - lekko korzenny, żywiczny. Ma działanie przeciwzapalne, łagodzące kaszel. Stosowany przy chorobach górnych dróg oddechowych - zapaleniach oskrzeli, płuc, astmie, gruźlicy a także przy biegunkach i zaparciach. Wspomaga leczenie wielu chorób w tym reumatycznych,
serca, układu moczowego, układu nerwowego, skóry - przyspiesza gojenie ran,