Wykonanie
Warto latem
mieć w zamrażalniku stały, świeży zapas
lodowych słodkich kanapek.Smak i dobór składników zupełnie dowolny .Fajnie tak sobie otworzyć lodówkę o każdej
porze dnia ,sięgnąć ręką do zamrażalnika i wyjąć pysznego domowego lodzika.
Składniki:
2
jajka2
żółtka3/4 szklanki
cukru brązowego100 g
czekolady gorzkiej100 g
czekolady mlecznej2 łyżeczki
kakao500 g
sera mascarponegarść
bakalii /orzeszki piniowe,
rodzynki,
płatki migdałowe/ok.100 g prostokątnych
herbatnikówWykonanie:-
Jajka i
żółtka umieścić w szklanej misce, dodać
cukier i ubić na parze na gęstą puszystą masę.-Ubitą masę podzielić na dwie części.-Do jednej części /jeszcze ciepłej/ dodać pokruszoną
gorzką czekoladę,
bakalie i
kakao.-Do drugiej części
czekoladę mleczną.-Masy wymieszać do całkowitego połączenia się składników.-Wystudzić.-
Ser mascarpone podzielić na dwie części i dodać do jasnego i ciemnego
kremu czekoladowego.-Starannie wymieszać.-Dowolne naczynie szklane lub plastikowe ,prostokątne /wymiary należy dopasować mniej więcej do wielkości
herbatników, u mnie na szerokość dwóch
ciastek /wyłożyć folią spożywczą.-Wlać ciemną masę, wyrównać wierzch i wstawić na 30 minut do zamrażalki.-Pojemnik wyjąć i na masę ciemną delikatnie nałożyć masę jasną/odłożyć 2-3 łyżki/-Ponownie wstawić do zamrażalnika.-Kiedy masa na wierzchu stężeje obłożyć ją
herbatnikami.-Pojemnik ponownie wstawić do mrożenia.-Kiedy deser mocno stężeje /ok.2 -3 godziny/ wyjąć go z pojemnika ,odwrócić
herbatnikami do
spodu, zdjąć folię, posmarować cienko odłożonym kremem i nałożyć
herbatniki podobnie jak spód.-Warstwy docisnąć drewnianą deseczką.
-Właściwie deser jest już gotowy.-Wystarczy go wyjąć, pokroić według
herbatników w kostki na chwilę, odstawić by lekko odtajały i podać.-Jeśli nie jest zjedzony w całości kostki należy owinąć w folię i wstawić do zamrażalnika.