ßßß
2 jajka2 żółtka3/4 szklanki cukru brązowego100 g czekolady gorzkiej100 g czekolady mlecznej2 łyżeczki kakao500 g sera mascarponegarść bakalii /orzeszki piniowe,rodzynki, płatki migdałowe/ok.100 g prostokątnych herbatnikówWykonanie:-Jajka i żółtka umieścić w szklanej misce, dodać cukier i ubić na parze na gęstą puszystą masę.-Ubitą masę podzielić na dwie części.-Do jednej części /jeszcze ciepłej/ dodać pokruszoną gorzką czekoladę, bakalie i kakao.-Do drugiej części czekoladę mleczną.-Masy wymieszać do całkowitego połączenia się składników.-Wystudzić.-Ser mascarpone podzielić na dwie części i dodać do jasnego i ciemnego kremu czekoladowego.-Starannie wymieszać.-Dowolne naczynie szklane lub plastikowe ,prostokątne /wymiary należy dopasować mniej więcej do wielkości herbatników, u mnie na szerokość dwóch ciastek /wyłożyć folią spożywczą.-Wlać ciemną masę, wyrównać wierzch i wstawić na 30 minut do zamrażalki.-Pojemnik wyjąć i na masę ciemną delikatnie nałożyć masę jasną/odłożyć 2-3 łyżki/-Ponownie wstawić do zamrażalnika.-Kiedy masa na wierzchu stężeje obłożyć ją herbatnikami.-Pojemnik ponownie wstawić do mrożenia.-Kiedy deser mocno stężeje /ok.2 -3 godziny/ wyjąć go z pojemnika ,odwrócić herbatnikami do spodu, zdjąć folię, posmarować cienko odłożonym kremem i nałożyć herbatniki podobnie jak spód.-Warstwy docisnąć drewnianą deseczką.
-Właściwie deser jest już gotowy.-Wystarczy go wyjąć, pokroić według herbatników w kostki na chwilę, odstawić by lekko odtajały i podać.-Jeśli nie jest zjedzony w całości kostki należy owinąć w folię i wstawić do zamrażalnika.