ßßß
Pyszne, kremowe i pachnące leśnymi grzybami risotto, to doskonałe danie obiadowe, które można przygotować o każdej porze roku. Możemy użyć świeżych, lub suszonych grzybków,ale możemy wykorzystać również pieczarki ,które świetnie smakują z ryżem.Smak grzybów najbardziej kojarzy mi się jednak z jesienią , a to oczywiste, bo sezon w pełni.Również zimą, kiedy to wykorzystujemy nasze jesienne zapasy suszonych grzybków i sprawdzamy bacznie , by nie zabrakło ich na ten najważniejszy dzień w roku, czyli Wigilię.
Składniki:/ dla 4 osób/320 g ryżu na risotto50-60 g suszonych borowików /prawdziwków/150 g serka kremowego /użyłam Robiola/1 mała cebula2 ząbki czosnkuzielona pietruszka1/2 szklanki białego wytrawnego wina1 litr wywaru warzywnego1 łyżka masła3 łyżki oliwy z oliwek extra virginsól , pieprz do smakuWykonanie:- Grzyby namoczyć w wodzie na min. 1 godzinę/ najlepiej na całą noc/, a następnie odsączyć i pokroić na małe kawałki.- Płyn z moczenia można dodać do bulionu.- Przygotować wywar warzywny /z kostki bulionowej/ i postawić na małym ogniu. Bulion powinien być gorący w czasie przyrządzania risotto.- Cebulę posiekać z czosnkiem , przełożyć na patelnię i podsmażyć .- Dodać ryż i mieszając poddusić kilka minut.- Zalać winem i dusić chwilę do momentu odparowania alkoholu.- Dodać grzyby, podsmażyć , a następnie wlać gorący bulion tak, aby pokrył powierzchnię ryżu.- Dusić całość mieszając od czasu do czasu i podlewać bulionem /za każdym razem kiedy tylko płyn zostanie wchłonięty przez ryż/.- Po ok.15-20 min. ryż powinien być gotowy.- Zdjąć z ognia i dodać ser, masło, zieloną pietruszkę/drobniutko posiekaną/energicznie wymieszać , doprawić do smaku i pozostawić pod przykryciem kilka minut .- Risotto podawać gorące tuż po przyrządzeniu .Moje risotto podałam dodatkowo z gotowanymi warzywami /marchewka i brokuł /