Wykonanie
Pyszne, kremowe i pachnące leśnymi
grzybami risotto, to doskonałe danie obiadowe, które można przygotować o każdej
porze roku. Możemy użyć świeżych, lub
suszonych grzybków,ale możemy wykorzystać również
pieczarki ,które świetnie smakują z
ryżem.Smak
grzybów najbardziej kojarzy mi się jednak z jesienią , a to oczywiste, bo sezon w pełni.Również zimą, kiedy to wykorzystujemy nasze jesienne zapasy
suszonych grzybków i sprawdzamy bacznie , by nie zabrakło ich na ten najważniejszy dzień w roku, czyli Wigilię.
Składniki:/ dla 4 osób/320 g
ryżu na risotto50-60 g
suszonych borowików /prawdziwków/150 g
serka kremowego /użyłam Robiola/1 mała
cebula2 ząbki
czosnkuzielona
pietruszka1/2 szklanki białego
wytrawnego wina1 litr
wywaru warzywnego1 łyżka
masła3 łyżki
oliwy z oliwek extra virginsól ,
pieprz do smakuWykonanie:-
Grzyby namoczyć w wodzie na min. 1 godzinę/ najlepiej na całą noc/, a następnie odsączyć i pokroić na małe kawałki.- Płyn z moczenia można dodać do
bulionu.- Przygotować
wywar warzywny /z kostki bulionowej/ i postawić na małym ogniu.
Bulion powinien być gorący w czasie przyrządzania risotto.-
Cebulę posiekać z
czosnkiem , przełożyć na patelnię i podsmażyć .- Dodać
ryż i mieszając poddusić kilka minut.- Zalać
winem i dusić chwilę do momentu odparowania
alkoholu.- Dodać
grzyby, podsmażyć , a następnie wlać gorący
bulion tak, aby pokrył powierzchnię
ryżu.- Dusić całość mieszając od czasu do czasu i podlewać
bulionem /za każdym razem kiedy tylko płyn zostanie wchłonięty przez ryż/.- Po ok.15-20 min.
ryż powinien być gotowy.- Zdjąć z ognia i dodać
ser,
masło, zieloną pietruszkę/drobniutko posiekaną/energicznie wymieszać , doprawić do smaku i pozostawić pod przykryciem kilka minut .- Risotto podawać gorące tuż po przyrządzeniu .Moje risotto podałam dodatkowo z gotowanymi warzywami /marchewka i
brokuł /