18 maja 2014Składniki:4 udka z kurczaka2 cebule1/3 główki młodej kapusty300 g. przecieru pomidorowego200 ml rosołu lub bulionu drobiowego ( ok. 1 szklanki)200 ml. śmietanki 30%3 łyżki masła śmietankowegoSól , pieprz , chiliPrzygotowanie:Udka umyć , osuszyć , oddzielić od kości.Usunąć skórę,pokroić w paseczki.Cebulę obrać pokroić w kostkę.Kapustę poszatkować drobno.Na patelni rozgrzać masło wrzucić mięso z cebulką gdy się podsmażą ok 2-3 min. dołożyć kapustę przesmażyć razem do zmięknięcia kapusty.Przecier pomidorowy połączyć z rosołem i śmietanką.Zawartość patelni przełożyć do garnka-zalać przygotowanym sosem.Całość doprawić solą , pieprzem i chili.Dusić ok. 30 min.Podawać np. z młodymi ziemniakami.SmacznegoPost navigation← Muszę nie skromnie powiedzieć że danie warte restauracji :) Wyszło nieziemsko pyszne a tak bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.Sezonowe warzywa, jajko , ser i szynka tego trzeba spróbować :)Grillowane szaszłyki w połączeniu z wyrazistym w smaku smażonym ryżem stanowi wyśmienite i syte danie obiadowe. Smakuje podane za równo na ciepło jak i zimno :) →