Co tu zrobić z ogromem świeżych, pysznych warzyw pod którymi uginają się stragany i półki sklepowe. Tym razem postanowiłam wyżyć się na młodej kapuście i moim ulubionym groszku. Zupę stworzyłam z myślą o niedzielnym obiedzie.Składniki:1/4 główki młodej kapusty400 gram groszku zielonego mrożonego2 ząbki czosnku200 ml śmietany 30%1 serek topiony ementaler1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnegosól i pieprzPrzygotowanie:Kapustę dokładnie umyć i pokroić na kilka części i razem z groszkiem gotować w bulionie do miękkości (około 20 minut). Serek rozkruszyć i dodać do zupy razem ze śmietaną. Gotować kolejne 10 minut, często mieszając. Ser powinien się całkowicie rozpuścić. Doprawić sola, pieprzem, dorzucić czosnek drobno pokrojony. Zupę zestawić z gazu i zmiksować na krem.Sposobów podania jest wiele: można zrobić grzanki, można dodać groszek ptysiowy albo nachosy zapieczone z serem żółtym.SMACZNEGO :)