ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z zielonego groszku i młodej kapusty z serową nutą

Zupa krem z zielonego groszku i młodej kapusty z serową nutą

nazwa

Wykonanie

Co tu zrobić z ogromem świeżych, pysznych warzyw pod którymi uginają się stragany i półki sklepowe. Tym razem postanowiłam wyżyć się na młodej kapuście i moim ulubionym groszku. Zupę stworzyłam z myślą o niedzielnym obiedzie.
Składniki:
1/4 główki młodej kapusty
400 gram groszku zielonego mrożonego
2 ząbki czosnku
200 ml śmietany 30%
1 serek topiony ementaler
1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
sól i pieprz
Przygotowanie:
Kapustę dokładnie umyć i pokroić na kilka części i razem z groszkiem gotować w bulionie do miękkości (około 20 minut). Serek rozkruszyć i dodać do zupy razem ze śmietaną. Gotować kolejne 10 minut, często mieszając. Ser powinien się całkowicie rozpuścić. Doprawić sola, pieprzem, dorzucić czosnek drobno pokrojony. Zupę zestawić z gazu i zmiksować na krem.
Sposobów podania jest wiele: można zrobić grzanki, można dodać groszek ptysiowy albo nachosy zapieczone z serem żółtym.
SMACZNEGO :)
Źródło:http://polperfekcyjna.blogspot.com/2013/06/zupa-krem-z-zielonego-groszku-i-modej.html