Wykonanie
21 sierpnia 2014Pieczona polędwiczka wieprzowa z
jabłkami i cydremSkładniki:1 polędwiczka wieprzowa ( ok.500g.)2 słodkie
jabłka330 ml.Cydru lubelskiego ( jedna buteleczka)
sól ,
pieprzmąka do panierowania
olej do smażenia


Przygotowanie:
Mięso umyć , oczyścić delikatnie nożem z błonek.Pokroić je na 1-2 cm. plastry.Rozbić lekko dłońmi.każdy kawałek
polędwiczki dokładnie oprószyć
solą i
pieprzem , panierować w
mące.Na patelni rozgrzać
olej , obsmażyć
mięso po parę sekund z obu stron.
Jabłka obrać , wydrążyć gniazda nasienne , pokroić w ósemki , posmarować je dokładnie
miodem z każdej strony.W blaszce/naczyniu żaroodpornym układać pasek
jabłek a następnie polędwiczek do końca składników.Całość zalać cydrem lubelskim.Piec 50 min w 180 st.Podawać z pieczonymi
ziemniakami ,
kaszą ,
ryżem lub
pieczywem.SmacznegoPost navigation← Danie proste i szybie w przygotowaniu a bardzo smaczne , syte i rozgrzewające :)Danie jest proste w przygotowaniu , syte i bardzo smaczne. Idealne na szybki obiad , nadaje się także do odgrzania na drugi dzień :) →