Wykonanie
Składniki:Na 6 roladek:300g.
szynki wieprzowej6 plastrów
sera żółtegosól ,
pieprz ,
chilimąka do panierowania
olej do smażeniasos:5
zielonych szparagów2 gałązki
natki pietruszki250 ml rosołu lub
bulionu z kostkiszczypta
soli i
pieprzuPrzygotowanie:Roladki:
Mięso umyć , osuszyć na ręczniku papierowym pokroić w plastry,rozbić cieniutko.każdy kawałek oprószyć
solą ,
pieprzem i
chili.Położyć po plasterku
sera złożonym na pół , zwinąć roladki(najpierw dłuższe końce do środka a następnie w rulon)Każdą roladkę obtaczać dokładnie w
mące ,smażyć na rozgrzanym
oleju do zarumienienia.Sos:
Szparagi umyć ,pokroić w mniejsze kawałki (Odciąć zdrewniałą część) ,zalać rosołem,gotować do zmięknięcia ok 10 min. (Jeśli odparuje nam za dużo płynu uzupełnić tak by
szparagi były tylko zakryte)Do garnka dodać
natkę pietruszki ,szczyptę
soli i
pieprzu.Zdjąć z ognia ,zmiksować blenderem na gładki krem.Usmażone roladki podawać polane ciepłym sosem.Smacznego:)