Wykonanie
23 kwietnia 2014Składniki:2 kawałki
schabu po 300 g.1/2 opakowania
suszonych moreli(ok 10szt.)1/2 opakowania suszonych
śliwek (ok 10 szt.)1/2 opakowania
currysól ,
pieprz ,
słodka paprykawiórki
masła śmietankowego500 ml ciepłej przegotowanej
wody200ml
bulionu warzywnego (ew. z kostki)3 łyżki
żelatyny spożywczej
olej do smażeniaDodatkowo:nitka
Przygotowanie:Każdy kawałek
schabu rozciąć na duży płat ( w zdłuż nie do końca)rozbić cienko uważając by nie podziurawić
mięsa.Oprószyć po całości
solą ,
pieprzem i
słodką papryką-wetrzeć
przyprawy.Na każdy kawałek
mięsa ułożyć parę wiórek
masła oraz na jednym
śliwki na drugim
morele ( kłaść na początku
schabu)zwijać rolady(najpierw boki do środa a następnie w rulon)każdą roladę natrzeć obficie
curry ,przewiązać nitką.Przesmażyć na rozgrzanym
oleju do zmiany koloru z każdej strony.Na dno naczynia żaroodpornego położyć wiórki
masła ułożyć rolady.Piec pod przykryciem 50 min w temp.180st.w połowie pieczenia przekręcić
mięso.Upieczony
schab wyjąć z naczynia odłożyć do ostudzenia.
Wodę wymieszać z
bulionem warzywnym.oraz
żelatyną odstawić na ok.20 min aż zacznie tężnieć.Zimny
schab pokroić w cienkie plastry,układać na przemian
śliwka,
morela lub wg.gustu,zalać przygotowaną
żelatyną.Całość odstawić do całkowitego stężnięcia.SmacznegoPost navigation← Tak przygotowana
ryba jest soczysta ,delikatna i bardzo aromatyczna.Polecam spróbować.:)Tak przygotowane
jajka nadają się na ciepło lub zimo.Świetnie sie sprawdzą jako przystawka podczas świąt lub imprez.zapraszam:) →