Wykonanie
Piękna i smaczna wersja
schabu ze
śliwką na święta.
1 kg
schabu200 g suszonych
śliwek2 łyżki
olejusól,
papryka słodka,
papryka wędzona,
majeranek2 szklanki
bulionu warzywnego3 łyżeczki
żelatyny + 1/4 szklanki
wodysok z połowy
cytrynyW schabie naciąć nożem wewnątrz kieszonkę, w którą włożyć ciasno
śliwki.Obtoczyć
schab w
oleju z
przyprawami i zostawić na noc w marynacie.Piec w temp. 180 st.C. przez godzinę.Wystudzony
schab pokroić na plasterki i ułożyć je na płaskim talerzu (można dodać dekoracje z
groszku,
cytryny,
sałaty).
Żelatynę namoczyć w małej ilości
wody, około 1/4 szklanki.Zagotować
bulion, zdjąć z ognia, dodać
sok z cytryny, napęczniałą
żelatynę i wymieszać dobrze.Wystudzić i zalać
schab tężejącą
żelatyną (
wywar, który nam zostanie można nalać do głębokiego talerza, zostawić do stężenia,
potem pokroić w kostkę do dekoracji).Włożyć do lodówki w celu stężenia.