Wykonanie
26 września 2014Składniki:1 podwójna
pierś z kurczaka200g.
kaszy gryczanej(2
torebki)100g.suszonych
śliwek3
jajka ugotowane na twardo1
jajko3 łyżki
śmietany 18%2 ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskę1 łyżeczka
soli i
pieprzu1/2 łyżeczki
chiliPrzygotowanie:Piersi umyć,oczyścić z błonek,zmielić dwukrotnie w maszynce do
mielenia mięsa.
Kaszę ugotować wg.przepisu na opakowaniu.
śliwki pokroić na małe kawałki.Ugotowaną
kaszę oraz
śliwki przełożyć do
mięsa.
Jajko roztrzepać ze
śmietaną ,
czosnkiem i
przyprawami,wlać do
mięsa z
kaszą.Dłońmi wyrobić masę.Do keksówki (ja miałam sylikonową,jeśli posiadamy metalową talerzy ją najpierw wysmarować
masłem z obsypać
bułką tartą)wykładamy 1/2 masy na pieczeń,kładziemy na środku
jaja,zakrywamy resztą masy.Pieczemy 45 min. w piekarniku nagrzanym do 18st.Pieczeń podawać na ciepło z
sosem pieczeniowym i
sałatką np. z
kapusty lub
ogórkami.Pasują do niej także warzywa ugotowane a parze.SmacznegoPost navigation←
Mięso dla wielbicieli ostrych smaków.Deser typowo śiąteczno-karnawałoy,jemu po prostu nie da się oprzeć:) Sięgając po jednego chce się więcej i więcej.Pierwszy raz
jadłam w kształcie placków gdy zrobiła ciocia i postanowiłam odtworzyć po swojemu smaki.Deser jest pracochłonny ale wart czasu i pracy :) →