ßßß Cookit - przepis na Pieczeń drobiowo-gryczana ze śliwkami i jajkiem

Pieczeń drobiowo-gryczana ze śliwkami i jajkiem

nazwa

Wykonanie

26 września 2014
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
200g.kaszy gryczanej(2 torebki)
100g.suszonych śliwek
3 jajka ugotowane na twardo
1 jajko
3 łyżki śmietany 18%
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka soli i pieprzu
1/2 łyżeczki chili
Przygotowanie:
Piersi umyć,oczyścić z błonek,zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa.
Kaszę ugotować wg.przepisu na opakowaniu.
śliwki pokroić na małe kawałki.
Ugotowaną kaszę oraz śliwki przełożyć do mięsa.
Jajko roztrzepać ze śmietaną ,czosnkiem i przyprawami,wlać do mięsa z kaszą.Dłońmi wyrobić masę.
Do keksówki (ja miałam sylikonową,jeśli posiadamy metalową talerzy ją najpierw wysmarować masłem z obsypać bułką tartą)wykładamy 1/2 masy na pieczeń,kładziemy na środku jaja,zakrywamy resztą masy.
Pieczemy 45 min. w piekarniku nagrzanym do 18st.
Pieczeń podawać na ciepło z sosem pieczeniowym i sałatką np. z kapusty lub ogórkami.Pasują do niej także warzywa ugotowane a parze.
Smacznego
Post navigation
Mięso dla wielbicieli ostrych smaków.
Deser typowo śiąteczno-karnawałoy,jemu po prostu nie da się oprzeć:) Sięgając po jednego chce się więcej i więcej.Pierwszy raz jadłam w kształcie placków gdy zrobiła ciocia i postanowiłam odtworzyć po swojemu smaki.Deser jest pracochłonny ale wart czasu i pracy :) →
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/smaki-kaszy-gryczanej-poznaje-od-nowa-dopiero-teraz-wiem-ze-mozna-ja-przygotowac-na-wiele-ciekawych-i-pysznych-sposobow