Wykonanie
Bezmięsnych dań ciąg dalszy :)W ostatnim czasie, gonitwie do żłobka - do pracy - do złobka - na zakupy - do domu... staram się nie gotować oddzielnie dla 3 członków naszej rodziny, ale chociaż dla siebie i synka to samo.W urozmaicaniu głównie jego menu zrobiłam kotlety z
kaszy gryczanej z
białym serem. Dla siebie dodałam więcej przypraw i oboje się zajadaliśmy :)
Składniki:- 100 g
kaszy gryczanej- 200 g
twarogu chudego- 1
jajko- garść
ziaren słonecznika- garść
otrąb np. pszennych-
sól,
pieprz,
płatki chili,
czosnek,
gałka muszkatołowaKaszę gryczaną gotujemy na sypko (proporcje 1 część
kaszy : 2 częsci
wody).
Wodę lekko solimy.Gdy
kasza ostygnie, mieszamy ją z pozostałymi składnikami i formujemy kotleciki.Uformowane kotleciki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut. W połowie czasu możemy kotleciki przewrócić na drugą stronę.Podajemy z warzywami na parze lub pieczonymi. Można podać też z sosem, np.
pieczarkowym.SMACZNEGO!!!