ßßß Cookit - przepis na Dla wielbicieli pikantnych przetworów. Idealne jako przekąska do przysłowiowych ” %” Nadają także świetnego smaku kanapce z domowym smalcem czy pasztetem :) – SzczyptaChili.pl

Dla wielbicieli pikantnych przetworów. Idealne jako przekąska do przysłowiowych ” %” Nadają także świetnego smaku kanapce z domowym smalcem czy pasztetem :) – SzczyptaChili.pl

nazwa

Wykonanie

15 sierpnia 2014
Ogórki chili
Składniki:
( Składniki na 10 słoików 0,3l.)
3,5 kg. ogórków gruntowych
1,5 główki czosnku
3 łyżeczki chili
3 łyżki soli
Zalewa:
2 szklanki wody
1 szklanka octu
5 łyżek oleju
1/2 szklanki cukru
Przygotowanie:
Ogórki dokładnie umyć , pokroić w cienkie plasterki ,zasypać solą.
Odstawić na 4-6h.
Czosnek obrać , posiekać drobno.
Z ogórków odlać powstałą wodę , zasypać je chili oraz posiekanym czosnkiem , dokładnie wymieszać.
Odstawić na kolejne 12 h. ( czas można skrócić , jednak polecam zostawić na noc by się dobrze przegryzły)
Po tym czasie ogórki nakładać do umytych/wyparzonych słoików.
Składniki zalewy zagotować , zalać ogórki.
Zakręcić szczelnie , pasteryzować 10-15 min.
Odstawić słoiki do góry dnem do całkowitego ostudzenia.
Smacznego
Post navigation
← Idealna sałatka do drugiego dania na zimno lub ciepło przygotowana z zasmażką z masła i mąki lub bułki tartej.
Najlepsza jaką jadłam , w sosie z mięsistych świeżych pomidorów.Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem. →
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/dla-wielbicieli-pikantnych-przetworow-idealne-jako-przekaska-do-przyslowiowych-nadaja-takze-swietnego-smaku-kanapce-z-domowym-smalcem-czy-pasztetem