Wykonanie
15 sierpnia 2014
Ogórki chiliSkładniki:( Składniki na 10 słoików 0,3l.)3,5 kg.
ogórków gruntowych1,5 główki
czosnku3 łyżeczki
chili3 łyżki
soliZalewa:2 szklanki
wody1 szklanka
octu5 łyżek
oleju1/2 szklanki
cukruPrzygotowanie:
Ogórki dokładnie umyć , pokroić w cienkie plasterki ,zasypać
solą.Odstawić na 4-6h.
Czosnek obrać , posiekać drobno.Z
ogórków odlać powstałą
wodę , zasypać je
chili oraz posiekanym
czosnkiem , dokładnie wymieszać.Odstawić na kolejne 12 h. ( czas można skrócić , jednak polecam zostawić na noc by się dobrze przegryzły)Po tym czasie
ogórki nakładać do umytych/wyparzonych słoików.Składniki zalewy zagotować , zalać
ogórki.Zakręcić szczelnie , pasteryzować 10-15 min.Odstawić słoiki do góry dnem do całkowitego ostudzenia.SmacznegoPost navigation← Idealna
sałatka do drugiego dania na zimno lub ciepło przygotowana z zasmażką z
masła i
mąki lub
bułki tartej.Najlepsza jaką
jadłam , w sosie z mięsistych świeżych
pomidorów.Świetnie smakuje ze świeżym
pieczywem. →