ßßß
Lubie kiedy ciasto pomarańczowe jest mocno pomarańczowe, same aromaty i odrobina skórki, czy soku to za mało. Ta babka kojarzy mi się z piosenką Tadeusz Woźniaka:”Kto to pędzi tak przez miasto,Komu w tych ulicach ciasno.Biegnę gryząc pomarańczę,Ziemia pod nogami tańczy.Biegnę gryząc pomarańczę,Ziemia pod nogami tańczy.Zresztą przygotowując ją cały czas podśpiewywałam pod nosem tę piosenkę…oprócz oczywistych korzyści z mojego śpiewania, czyli: dobrego nastroju i większej radości czerpanej z przygotowywania ciasta były też i inne korzyści… wreszcie wszyscy dali mi święty spokój …nikt nie wchodził do kuchni, nie było „ mamodaj” „mamozrób” „mamogdziejest”” celowo napisałam łącznie, bo czasami mam wrażenie, że te słowa wypowiadane tak często, tak szybko zlały się już w jedno słowo:)Co do rodziny…to ewidentnie mają złe zdanie o moich talentach wokalnych…zresztą ja też mam o swoich talentach wokalnych złe zdanie i właśnie dlatego jak chcę mieć święty spokój to głośno śpiewam:)Przepis na tę babkę powstał spontanicznie…jest kompilacją przepisu na muffinki pomarańczowe z przepisami na tradycyjne baby…bez dwóch zdań baba wyszła taka jak oczekiwałam: „smak i zapach pomarańczy”…odrobina anyżu dodała jej wyrazistości…moim zdaniem anyż rewelacyjnie komponuje się z pomarańczą…Lubię kiedy jest sobota,Gdy po wszystkich już kłopotach.Lubię śpiewać, lubię tańczyć,Lubię śpiewać, lubię tańczyć,Lubię zapach pomarańczy.Nic dodać nic ująć…lubię kiedy jest sobota…lubię tańczyć…lubię zapach pomarańczy…
Składniki:1 szt – pomarańcza,250 g – masło,5 szt- jaja,1 i ½ – cukier,2 szkl – mąka pszenna,1 szkl- mąka ziemniaczana,2 łyżeczki- proszek do pieczenia,3 łyżki konfitury pomarańczowej albo 3 łyżki soku pomarańczowego,4 łyżki- likier pomarańczowy- może być Triplesec,½ łyżeczki- anyż.Glazura:5 łyżek- cukier brązowy,3 plastry- pomarańczy,5 szt- cukierki irysy,7-10 g- masło,3 łyżki- sok świeży z pomarańczy.Do dekoracji:3 łyżki- czarny sezam.Przygotowanie:Pomarańczę umyć szczoteczką, i wyparzyć( trzymać we wrzątku około minuty, dwóch). Następnie przygotowany owoc pokroić w ćwiartki, zmiksować z cukrem oraz anyżem. Po krótkiej chwili dodać miękkie masło oraz żółtka i miksować dalej aż do powstania gładkiej puszystej masy. Dolać 3 łyżki konfitury oraz likier pomarańczowy. Wymieszać mąkę z proszkiem. Ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Powstałą masę pomarańczowo- maślaną połączyć z mąką. Na koniec dodać pianę i powoli wymieszać. Piec w temperaturze 180-190 stopni około 60 minut.Przygotować glazurę:Cukier wsypać na patelnię i karmelizować. Na gorącym karmelu ułożyć 3 plastry pomarańczy (pomarańcza ma być wcześniej wyszorowana i wyparzona). Obsmażyć z obu stron i dolać sok. Dołożyć masło i delikatnie wymieszać. Smażyć razem aż do odparowania soku. Kiedy glazura zacznie gęstnieć dodać pokruszone irysy.Na suchej patelni uprażyć sezam. Powstałą glazurą polać wystudzone ciasto. Udekorować półplasterkami pomarańczy i prażonymi ziarnami sezamu.