ßßß
Składniki:275 g mąki pszennej tortowej + do podsypywania1/2 łyżeczki proszku do pieczenia150 g masła100 g drobno startej marchwi (1 duża marchew)jajko50 g cukru brązowegoskórka starta z jednej pomarańcz y1. Marchew obrać, zetrzeć na tarce i odcisnąć z niej sok. Otrzeć skórkę z pomarańczy.2. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Dodać posiekane masło oraz cukier, zacząć wyrabiać ciasto.3. Dodać do ciasta jajko, skórkę z pomarańczy oraz marchew. Wyrobić do uzyskania elastycznej konsystencji.4. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i włożyć albo na noc do lodówki, albo na ok. 15 minut do zamrażarki.5. Wyjąć ciasto, podzielić na 3 części, rozwałkowywać do grubości ok. 4 mm najlepiej pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, podsypując mąką, bo ciasto jest dość wilgotne i może się przyklejać. Wycinać ciasteczka. Z podanej ilości ciasta wyszło mi 40 marchewek, 3 blachy.
6. Piec ok. 18 minut w temperaturze 180° C na środkowej półce piekarnika.Przepis dodaję do akcji Mirabelki Wielkanocne Smaki.