Wykonanie
Share the post "Tosty francuskie z karmelizowanym
jabłkiem i
serem brie"Tosty francuskie są pysznym pomysłem na weekendowe śniadanie. Nadziewane karmelizowanym
jabłkiem i
serem brie, w skorupce z
jajek,
śmietanki i
cynamonu nie są za słodkie i świetnie komponują się z poranną
kawą. Są łatwe i szybkie w wykonaniu.Można podawać je z
miodem,
bitą śmietaną lub jak ja, posypane
cukrem pudrem.Polecam!Składniki:2 grubsze plastry dużego
jabłka, z usuniętymi gniazdami nasiennymi4 plastry
sera brie2 łyżeczki
cukru trzcinowego4 kromki
chleba tostowego2
jajka1,8 szklanki
śmietanki (36%)1 łyżka ekstraktu z
wanilii1/2 łyżki
cynamonu1/4 łyżeczki mielonej
gałki muszkatołowejszczypta
soli2 łyżki
masłacukier puder do posypaniaPrzygotowanie:Roztrzep w miseczce
jajka z ekstraktem z
wanilii,
śmietanką,
cynamonem,
gałką muszkatołową i szczyptą
soli.Na patelni rozgrzej łyżkę
masła i gdy zacznie się pienić rozsyp równomiernie łyżeczkę
cukru trzcinowego. Następnie włóż plastry
jabłka i je także posyp łyżeczką
cukru. Smaż około minuty z każdej strony,
jabłka mają być miękkie i skarmelizowane, ale nie powinny się rozpadać.Na 2 kromkach
chleba tostowego ułóż plasterki
sera brie, a na nie plastry
jabłka. Posyp je szczyptą
cynamonu i przykryj pozostałymi kromkami.Na patelnię dodaj następną łyżkę
masła i rozgrzej do momentu uzyskania piany. Namocz dokładnie kanapki w roztrzepanych jajkach z
cynamonem i połóż na patelnię. Smaż około 2-3 min na średnim ogniu, aż tosty zbrązowieją.Wyłóż na talerz i posyp
cukrem pudrem.Smacznego!
Share the post "Tosty francuskie z karmelizowanym
jabłkiem i
serem brie"