Wykonanie
Szukasz pomysłu na niedzielne śniadanie? Ja dzisiaj wypróbowałam przepis na scones z karmelizowanym
jabłkiem i
cynamonem. Wyszły pyszne, nie za słodkie, zjedliśmy jeszcze ciepłe z powidłami i
konfiturą z
płatków róży . Ciasto na bułeczki można przygotować dzień wcześniej, a rano włożyć tylko do piekarnika na 20 min. Polecam!(8-10 szt.)Składniki:2 duże
jabłka, obrane i pokrojone w kostkę1 1/2 łyżeczki
cynamonu1/4 szklanki (56 g)
cukru2 szklanki (240 g)
mąki1 łyżka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
soli6 łyżek (85 g) zimnego
masła pokrojonego w kostkę1 duże
jajko1/2 szklanki (158 ml)
śmietanki 36 %1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiPrzygotowanie:Rozgrzej piekarnik do 180 oC.Na rozgrzaną na średnim ogniu patelnię włóż
jabłka,
cynamon i
cukier. Smaż 5-10 min, mieszając od czasu do czasu, aż
cukier się rozpuści i
jabłka będą skarmelizowane. Odstaw do ostygnięcia.W misce miksera wymieszaj ze sobą,
mąkę,
proszek do pieczenia i
sól. Zacznij miksować na średnich obrotach dodając po kawałku
masło, aż zawartość będzie miała wiórkowatą konsystencję.Wmieszaj wystudzone
jabłka, następnie dodaj
jajko,
śmietankę i
wanilię, miksuj tylko do połączenia składników.Wyłóż ciasto na oprószony
mąką blat, uformuj je w kulę i ugnieć rękami na placek o grubości ok. 2,5 cm. Pokrój ciasto, najlepiej nożem, jak pizzę na 8 lub więcej kawałków.Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do rozgrzanego piekarnika na ok. 20-25 min lub do zrumienienia.Upieczone scones pozostaw na kilka minut do ostudzenia.Smacznego!
Pojawił się znikąd….:)
Share the post "Scones z karmelizowanym
jabłkiem i
cynamonem"