Wykonanie
To już mój trzeci, jednak chyba najbardziej sprawdzony przepis na szarlotkę. Jest pyszna i od razu gotowa do jedzenia, co w przypadku jabłeczników rzadko się zdarza, ze względu na rozwalające się gorące
jabłka. Plusem jest również to, że potrzebujemy jedynie surowych
jabłek, których nie trzeba gotować. Znacznie skraca to czas jej przygotowania. Enjoy :)
Składniki (okrągła tortownica) :Ciasto:-300 g
mąki-150 g
cukru-100 g
masła-1
jajko-2 łyżki kwaśnej
śmietany 18%-1 łyżeczka
proszku do pieczenia-szczypta
soliNadzienie:-4 duże
jabłka-3-4 łyżki
cukru-1 łyżeczka
cynamonu-3-4 łyżki
cukru kryształu do posypaniaSkładniki ciasta wysypać na blat i zgnieść z nich ciasto. Włożyć na chwilę do lodówki.
Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z
cukrem i
cynamonem.Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na pół. Jedną połową ciasta wylepić dno tortownicy. Ułożyć
jabłka. Drugą połówką ciasta przykryć
jabłka (np.zetrzeć na tarce). Wierzch posypać
cukrem kryształem.Piec w nagrzanym do 180 st. piekarniku, ok. 40-50 minut.
"Jabłuszko pełne snu, jabłuszko tam i tu"