Wykonanie
Warto
mieć zawsze pod ręką świeże tortille pszenne, gdyż w chwili niemocy kulinarnej można wyczarować satysfakcjonujący i zdrowy obiad dla siebie i rodziny dosłownie w kilkanaście minut. Proponuję więc skorzystać z poniższego przepisu i następnie je zamrozić. Później wkładamy na minutę do mikrofalówki i baza do dania gotowa. Na moim blogu wykorzystałam je w przepisie na tortillę z nadzieniem
fasolowo-
tuńczykowym ,oraz tortillę z
kurczakiem,
pieczarkami i dużą ilością
sera i na pewno na tym się nie skończy.Polecam!Tortille pszenne(12 szt. o śr. 18 cm lub 6 szt. o śr. 25 cm)Składniki:2 3/4 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia3/4 łyżeczki
soli5 łyżek niesolonego
masła (optymalnie 2 1/2 łyżki
masła i 2 1/2 łyżki
smalcu)3/4 szklanki wrzątkuPrzygotowanie:W misce miksera, końcówką do ciast,wymieszaj
mąkę,
proszek do pieczenia i
sól. Następnie dodaj
masło i miksuj do połączenia się składników.Miksując dolewaj wrzątek ,aż powstanie ciasto, niezbyt zwarte,ale też nie za luźne. Dolej trochę
wody jeżeli ciasto będzie zbyt twarde.Wyjmij je na posypaną
mąką powierzchnię i wyrabiaj rękami,aż ciasto będzie gładkie i jednolite.Podziel ciasto na 12 lub 6 porcji ( w zależności jaką wielkość tortilli chcemy otrzymać lub jakiej wielkości mamy patelnię do smażenia) i uformuj z nich kule. Przykryj je folią spożywczą i pozwól im odpocząć ok. 30 min.Po tym czasie rozwałkuj na posypanej
mąką powierzchni każdą kulę, na kształt koła o wybranej przez siebie wielkości.Rozgrzej patelnię z nieprzywierającą powłoką na dużym ogniu i połóż placek tortilli. Smaż około 35-45 sekund i przewróć na drugą stronę, smaż kolejne 30 sekund. Tortilla powinna być wciąż jasna z brązowymi plamkami. Nie smaż zbyt długo, gdyż stanie się zbyt krucha. Usmażone tortille przekładaj do garnka z pokrywką, oddzielając je od siebie np. ręcznikiem papierowym (zapobiegnie to twardnieniu tortilli i przywieraniu do siebie). Usmaż resztę tortilli w ten sam sposób.Można je przechowywać w lodówce do 3 dni, a zamrożone do miesiąca.Smacznego!
Share the post "Tortille pszenne domowej roboty"