ßßß
(4 – 6 porcji)Składniki:4 śledzie solone (w całości)2 duże cebuleSkładniki na zalewę:3 szklanki wody1 szklanka octu1/2 łyżki soli5 łyżek cukru5 ziarenek pieprzu kolorowego3 ziarenka ziela angielskiego3 duże listki laurowe2 łyżki olejumleko i woda do namoczenia śledziPrzygotowanie:Śledzie oczyść, umyj, zalej wodą i odstaw na 3 godziny. Następnie odcedź zalej mlekiem i mocz kolejne 2 godziny, po czym pokrój na dzwonka.Wszystkie składniki zalewy zagotuj, wrzuć cebulę, gotuj przez 5 minut i odstaw do ostygnięcia.Na dno 2 słoików (około 1 l) wrzuć trochę cebuli, ułóż w jedną warstwę śledzi a na nie znowu trochę cebuli. Powtarzaj te czynności aż skończą się składniki, po czym wlej zalewę i olej.Zakręć słoiki i odstaw na minimum 3 dni.Smacznego!
English versionHerring marinated in vinegar(4 – 6 servings)Ingredients:4 salted herrings2 large onionsIngredients for the brine:3 cups water1 cup vinegar1/2 tablespoons of salt5 tablespoons sugar5 peppercorns3 allspice berries3 large bay leaves2 tbsp oilmilk and water for soakingPreparation:Wash the herrings, cover with water and set aside for 3 hours. Strain, cover with the milk, set aside for the next 2 hours and cut into 2-3 cm pieces.Place all ingredients for the brine (except oil) in a small saucepan, bring to the oil, add onion and cook for 5 minutes. Set aside to cool.Prepare 2 1 l jars, place some onions on the bottom, add 2-3 pieces of herring, and cover with onions. Repeat until you run out of ingredients, then add in the brine with oil.Close the jars and allow to sit in the fridge for 3 days.Enjoy!
Share the post "Śledzie marynowane w occie / Herring marinated in vinegar"


