Wykonanie
Share the post "
Śledzie marynowane w occie / Herring marinated in vinegar"Dziś przedstawiam przepis na przepyszne
śledziki, które pamiętam z dzieciństwa. Rozpływające się w ustach całe
śledzie (nie płaty) marynowane przez kilka dni w aromatycznej zalewie octowej z
cukrem i
przyprawami, absolutnie moje ulubione! Zajadam je z
chlebkiem i oczywiście dodatkową porcją
octuPolecam nie tylko na święta!Scroll down for recipe in English
(4 – 6 porcji)Składniki:4
śledzie solone (w całości)2 duże
cebuleSkładniki na zalewę:3 szklanki
wody1 szklanka
octu1/2 łyżki
soli5 łyżek
cukru5 ziarenek
pieprzu kolorowego3 ziarenka
ziela angielskiego3 duże
listki laurowe2 łyżki
olejumleko i
woda do namoczenia
śledziPrzygotowanie:
Śledzie oczyść, umyj, zalej
wodą i odstaw na 3 godziny. Następnie odcedź zalej
mlekiem i mocz kolejne 2 godziny, po czym pokrój na dzwonka.Wszystkie składniki zalewy zagotuj, wrzuć
cebulę, gotuj przez 5 minut i odstaw do ostygnięcia.Na dno 2 słoików (około 1 l) wrzuć trochę
cebuli, ułóż w jedną warstwę
śledzi a na nie znowu trochę
cebuli. Powtarzaj te czynności aż skończą się składniki, po czym wlej zalewę i
olej.Zakręć słoiki i odstaw na minimum 3 dni.Smacznego!
English versionHerring marinated in vinegar(4 – 6 servings)Ingredients:4 salted herrings2 large onionsIngredients for the
brine:3 cups water1 cup vinegar1/2 tablespoons of salt5 tablespoons sugar5 peppercorns3 allspice berries3 large bay leaves2 tbsp oilmilk and water for soakingPreparation:Wash the herrings, cover with water and set aside for 3 hours. Strain, cover with the milk, set aside for the next 2 hours and cut into 2-3 cm pieces.Place all ingredients for the
brine (except oil) in a small saucepan, bring to the oil, add onion and cook for 5 minutes. Set aside to cool.Prepare 2 1 l jars, place some onions on the bottom, add 2-3 pieces of herring, and cover with onions. Repeat until you run out of ingredients, then add in the
brine with oil.Close the jars and allow to sit in the fridge for 3 days.Enjoy!
Share the post "
Śledzie marynowane w occie / Herring marinated in vinegar"