Wykonanie
Łatwa dlatego,że nie trzeba robić i wstępnie wypiekać ciasta na tartę, a zrobienie nadzienia zajmie dosłownie 10 minut:) Ogólnie rzecz biorąc jest to
tarta,której podstawę stanowią rozkruszone
herbatniki z
migdałami, z
czekoladowym nadzieniem z odrobiną startej
skórki pomarańczowej, a to wszystko podane ze świeżymi
truskawkami. Jej bardzo dużym plusem jest to,że nie jest za słodka, gdyż używamy
czekolady gorzkiej,wymieszanej ze
śmietanką,która łagodzi jej smak.
Tarta czekoladowa jest świetnym pomysłem na romantyczny deser, ten przepis i kilka innych pomysłów na romantyczne słodkości możecie odnaleźć tutaj .Polecam!Składniki na podstawę:150 g
herbatników50 g
masła,roztopionego50 g całych
migdałów (ewentualnie mogą być też
płatki)Składniki na nadzienie:200 g
gorzkiej czekolady ( o zawartości
kakao pow. 50%) posiekanej300 ml
śmietanki 18 %skórka otarta z 1
pomarańczy40 g
masłaDo podania:100 g
truskawek pokrojonych na plasterki (lub więcej jak lubisz)Przygotowanie podstawy:Zmiksuj w blenderze
herbatniki razem z
migdałami na drobne okruszki.Następnie na wolnych obrotach dolewaj roztopione
masło,aż powstanie lekko wilgotna masa.Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC, a w międzyczasie wylep powstałą masą okrągłą formę do tarty o średnicy ok.26 cm (najlepiej z wyjmowanym dnem) i wstaw do lodówki na 20 min.Po tym czasie włóż do piekarnika i piecz 12-15 minut,następnie wyjmij do ostudzenia.Przygotowanie nadzienia:W rondelku najlepiej z grubym dnem podgrzej 200 ml
śmietanki, do momentu pierwszych bąbelków zapowiadających wrzenie.Dodaj
czekoladę i
masło,mieszając trzepaczką doprowadź do ich rozpuszczenia cały czas podgrzewając.Następnie dodaj
skórkę pomarańczową,resztę
śmietanki,dokładnie wymieszaj trzepaczką i odstaw do wystudzenia. Masa powinna być w miarę gęsta,ale jeszcze lejąca.Końcowe przygotowanie tarty:Do wystudzonej podstawy wlej wystudzone nadzienie
czekoladowe i rozprowadź je równomiernie.Wstaw całość do lodówki na 4-5 godzin, najlepiej na noc.Wyjmij tartę z formy i udekoruj
truskawkami bezpośrednio przed podaniem.Smacznego!
Share the post "Łatwa
tarta czekoladowo-pomarańczowa z
truskawkami (bez
jajek)"