Wykonanie
Sezon na
rabarbar w pełni-trzeba korzystać:) Tym razem proponuje kruche ciasto z prostym musem
rabarbarowym. Łatwe i przyjemne;) Polecam!Scroll down for English(blacha 20×20 cm)Składniki na ciasto:115 g
masła, w temp. pokojowej1/3 szklanki
brązowego cukru1 szklanka
mąki uniwersalnej,przesianejopcjonalnie 1/4 łyżeczki mielonego
imbruSkładniki na puree z
rabarbaru:2,5-3 szklanki
rabarbaru,pokrojonego w 1 cm plasterki1/2 szklanki
cukruSkładniki na mus
rabarbarowy:1 szklanka puree z
rabarbaru35 g (2 łyżki+1 łyżeczka)
soku z cytryny65 g
cukru ( 1/3 szklanki)3
jajka1 1/4 łyżki
mąki kukurydzianej
cukier puder do posypaniaPrzygotowanie ciasta:Zmiksuj rozmiękczone
masło z
cukrem, tak by masa była jednolita i bez grudek. Wsyp
mąkę i miksuj,aż powstanie jednolita pasta.Przygotuj blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Wyłóż pastę i rozprowadź ją równomiernie na jej dnie.Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC, w czasie gdy się nagrzewa włóż blachę z
ciastem do lodówki.Włóż blachę na środkową półkę piekarnika i piecz około 20 minut, do zarumienienia na brzegach. Wyjmij i odstaw.Przygotowanie puree:Umieść
rabarbar razem z
cukrem w rondelku i podgrzewaj na średnim ogniu.Mieszaj do momentu rozpuszczenia się
cukru, następnie gotuj przez około 10 minut,aż
rabarbar zacznie się rozpadać.Przygotowanie musu
rabarbarowego:Ubij w mikserze
jajka i dodaj
cukier. Miksuj dalej, aż
cukier całkowicie się rozpuści.W międzyczasie dodaj
sok z cytryny do przestudzonego puree z
rabarbaru i dokładnie wymieszaj.Dodaj puree do
jajek i wsyp
mąkę kukurydzianą. Zmiksuj dokładnie i wylej gotową masę na podpieczony kruchy spód. Rozłóż ją równomiernie.Zmniejsz temp. piekarnika do 160 oC i piecz ciasto przez 20-25 minut, do ścięcia się masy rabarbarowej.Wyjmij z piekarnika Po wystudzeniu pokrój na kawałki i posyp
cukrem pudrem bezpośrednio przed podaniem (masa niesamowicie szybko wchłania
cukier puder).Smacznego
English versionRhubarb mousse shortcake (20×20 cm pan)Shortcake base:115 g of butter, softened1/3 cup brown sugar1 cup all-purpose
flour, siftedoptional 1/4 teaspoon powdered gingerRhubarb puree:2 , 5-3 cups rhubarb, cut into 1 cm slices1/2 cup sugarRhubarb mousse:1 cup rhubarb puree35 g (2 tbsp+1 tsp) lemon juice65 g sugar (1/3 cup)3 eggs1 1/4 tablespoons cornflouricing sugar for dustingPrepare the shortcake base:Mix the softened butter with the sugar until no streaks of butter. Mix the
flour in the miksture is uniform like thick paste.
Pour the crumbles into paper lined pan, and pat down until it’s a uniform thickness.Put in the freezer while your oven preheats to 180 oC.Pop the base in for about 20 minutes, until golden at the edges. Remove and set aside.Prepare rhubarb puree:Place the rhubarb with sugar in a saucepan over medium heat, and stir until the sugar dissolves.Let boil until the rhubarb is pulpy soft, and falls apart for about 10 minutes.Remove from heat, and set asidePrepare rhubarb puree:
Whisk the eggs and sugar together.In the meantime, add lemon juice to the puree and
whisk in.Once the puree mixture has cooled to a lukewarm temperature,
whisk it into the eggs along with the cornflour, sifted, until uniform.
Pour this over the base, and reduce oven heat to 160 oC.Bake the
cake for 20-25 minutes until the topping is set and slightly puffed all over.Remove from oven, and cool completely. Sprinkle with icing sugar just before serving (it dossloves fairly quickly).Enjoy!
Share the post "Kruche ciasto z musem
rabarbarowym"