Wykonanie
Składniki180 g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody200 g miękkiego
masła160 g
cukru1 pełna łyżka świeżo startego obranego
imbiru3
jajka roztrzepane400 g
rabarbaru, pokrojonego na około 2 cm kawałkiKruszonka:50 g
masła2 łyżeczki
imbiru w proszku50 g
cukru (dałam brązowy)100 g
mąkicukier puderPrzygotowanieFormę na ciasto z odpinaną obręczą o średnicy 22 - 23 cm wysmarować
masłem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przygotować kruszonkę : na małym ogniu na patelni roztopić
masło, dodać
imbir w proszku,
cukier a po chwili
mąkę, wymieszać.Ciasto:
Mąkę przesiać do miski razem z
proszkiem do pieczenia i
sodą, dodać
masło w małych kawałkach,
cukier,
imbir oraz
jajka. Zmiksować mikserem na jednolite ciasto (przestać miksować jak tylko wszystkie składniki się połączą).Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać powierzchnię, ułożyć
rabarbar i posypać kruszonką. Piec na złoty kolor przez około 40 - 45 minut (sprawdzić patyczkiem czy ciasto się nie przykleja). Ostudzić w formie, posypać
cukrem pudrem.