ßßß Cookit - przepis na Imbirowe ciasto z rabarbarem i kruszonką

Imbirowe ciasto z rabarbarem i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Składniki
180 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
200 g miękkiego masła
160 g cukru
1 pełna łyżka świeżo startego obranego imbiru
3 jajka roztrzepane
400 g rabarbaru, pokrojonego na około 2 cm kawałki
Kruszonka:
50 g masła
2 łyżeczki imbiru w proszku
50 g cukru (dałam brązowy)
100 g mąki
cukier puder
Przygotowanie
Formę na ciasto z odpinaną obręczą o średnicy 22 - 23 cm wysmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przygotować kruszonkę : na małym ogniu na patelni roztopić masło, dodać imbir w proszku, cukier a po chwili mąkę, wymieszać.
Ciasto: Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać masło w małych kawałkach, cukier, imbir oraz jajka. Zmiksować mikserem na jednolite ciasto (przestać miksować jak tylko wszystkie składniki się połączą).
Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać powierzchnię, ułożyć rabarbar i posypać kruszonką. Piec na złoty kolor przez około 40 - 45 minut (sprawdzić patyczkiem czy ciasto się nie przykleja). Ostudzić w formie, posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/rabarbar/ciasto_z_imbirem/przepis.html