Wykonanie
Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 18 lipca 2014 r.
Rabarbar to warzywo, z którego można przygotować coś pysznego. I choć ma charakterystyczny, kwaskowaty smak, to i tak jego miły aromat i piękne jędrne, zielone łodygi są wspaniałym
dodatkiem do deserów . Można je przetwarzać na wiele sposobów, choćby robiąc
dżem lub pyszny kompot . Oczarowana tym warzywem, postanowiłam przygotować coś na słodko . Połączyłam kawałki
rabarbaru z pysznym
ciastem, kruszonką i aromatycznym
imbirem. Ten melanż zachwycił, a feeria smaków, spowodowała cudowną "brewerię" wśród kubków
smakowych.
Słodycz ciasta i kruszonki wspaniale przenika się z kwaskowatością rzewienia, a aromatyczny, lekko gorzkawy
imbir, klaruje smak. Wypiek jest delikatny, wilgotny, z chrupiącą kruszonką w sam raz do popołudniowej
kawy. Ciasto konsumowałam prosto z piekarnika, jeszcze ciepłe, bo takie lubię najbardziej. Ale na drugi dzień, było równie dobre. Znakomicie się komponuje z gałką
lodów. Rozgrzewający
imbir przełamany chłodem
lodów, rozpływa się w ustach. Jeśli w Waszych ogródkach ostały się końcówki
rabarbaru, wykorzystajcie je, bo sezon jest krótki, a wypiek przedni- polecam :):):)
Imbirowe ciasto z
rabarbarem Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 17 lipca .Subtelne
imbirowe ciasto z
rabarbarem! Dodany do ciasta
imbir sprawia, że jego wartość automatycznie wzrasta. Ta roślina korzystnie działa na procesy trawienne i układ krążenia, łagodzi
bóle żołądkowe i zębów, zapobiega mdłościom i obniża stężenie cholesterolu we
krwi. I nawet jeśli od czasu do czasu
szczypie w czubek
języka, nie powinniśmy się do niej uprzedzać, a wręcz przeciwnie, bo dzięki temu cudownie kontrastuje z kawałkami
rabarbaru i podnosi smak:-)Oceny: 4 , 9Czas przygotowania: 20 min Czas pieczenia: 50 min Łączny czas: 1 godz. i 10 minLiczba porcji: 12 Rozmiar porcji: 1 średni kawałek /Składniki:Autorka przepisu -
Asia :-)Ciasto:
mąka : 180 g
proszek do pieczenia : 1 łyżeczka
soda : 1/2 łyżeczkimiękkie m
asło : 200 g
cukier : 160 gświeżo starty obrany
imbir (może być sproszkowany): 1 pełna łyżeczka (sproszkowany - 2 łyżeczki)
jajka (roztrzepane): 3
rabarbar : 400 g (pokrojony na około 2 cm kawałki)Kruszonka:
masło : 50 g
imbir w proszku : 2 łyżeczki
cukier (może być brązowy): 50 g
mąka : 100 g
cukier puder : do przyprószeniaPrzygotowanie:formę na ciasto z odpinaną obręczą o średnicy 22-23 cm smaruję
masłempiekarnik nagrzewam do 180oC z obawy przed zakalcem kawałki
rabarbaru obtaczam w cukrzeKruszonka: na małym ogniu w rondelku rozpuszczam
masło, dodaję
imbir w proszku,
cukier, a po chwili
mąkę mieszam i odstawiam do wystudzeniaCiasto:
mąkę przesiewam do miski, dodaję
proszek do pieczenia i
sodę,
masło w kawałkach,
cukier,
imbir oraz
jajka miksuję mikserem na jednolite ciasto do połączenia składnikówciasto wykładam do formy, wyrównuję powierzchnię, układam
rabarbar i posypuję kruszonkąpiekę na złoty kolor przez 40-45 minut (do suchego patyczka)studzę w formieposypuję
cukrem pudremSmacznego:-)