ßßß
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 18 lipca 2014 r. Rabarbar to warzywo, z którego można przygotować coś pysznego. I choć ma charakterystyczny, kwaskowaty smak, to i tak jego miły aromat i piękne jędrne, zielone łodygi są wspaniałym dodatkiem do deserów . Można je przetwarzać na wiele sposobów, choćby robiąc dżem lub pyszny kompot . Oczarowana tym warzywem, postanowiłam przygotować coś na słodko . Połączyłam kawałki rabarbaru z pysznym ciastem, kruszonką i aromatycznym imbirem. Ten melanż zachwycił, a feeria smaków, spowodowała cudowną "brewerię" wśród kubków smakowych. Słodycz ciasta i kruszonki wspaniale przenika się z kwaskowatością rzewienia, a aromatyczny, lekko gorzkawy imbir, klaruje smak. Wypiek jest delikatny, wilgotny, z chrupiącą kruszonką w sam raz do popołudniowej kawy. Ciasto konsumowałam prosto z piekarnika, jeszcze ciepłe, bo takie lubię najbardziej. Ale na drugi dzień, było równie dobre. Znakomicie się komponuje z gałką lodów. Rozgrzewający imbir przełamany chłodem lodów, rozpływa się w ustach. Jeśli w Waszych ogródkach ostały się końcówki rabarbaru, wykorzystajcie je, bo sezon jest krótki, a wypiek przedni- polecam :):):)Imbirowe ciasto z rabarbarem Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 17 lipca .Subtelne imbirowe ciasto z rabarbarem! Dodany do ciasta imbir sprawia, że jego wartość automatycznie wzrasta. Ta roślina korzystnie działa na procesy trawienne i układ krążenia, łagodzi bóle żołądkowe i zębów, zapobiega mdłościom i obniża stężenie cholesterolu we krwi. I nawet jeśli od czasu do czasu szczypie w czubek języka, nie powinniśmy się do niej uprzedzać, a wręcz przeciwnie, bo dzięki temu cudownie kontrastuje z kawałkami rabarbaru i podnosi smak:-)Oceny: 4 , 9Czas przygotowania: 20 min Czas pieczenia: 50 min Łączny czas: 1 godz. i 10 minLiczba porcji: 12 Rozmiar porcji: 1 średni kawałek /Składniki:Autorka przepisu - Asia :-)Ciasto:mąka : 180 gproszek do pieczenia : 1 łyżeczkasoda : 1/2 łyżeczkimiękkie m asło : 200 gcukier : 160 gświeżo starty obrany imbir (może być sproszkowany): 1 pełna łyżeczka (sproszkowany - 2 łyżeczki)jajka (roztrzepane): 3rabarbar : 400 g (pokrojony na około 2 cm kawałki)Kruszonka:masło : 50 gimbir w proszku : 2 łyżeczkicukier (może być brązowy): 50 gmąka : 100 gcukier puder : do przyprószeniaPrzygotowanie:formę na ciasto z odpinaną obręczą o średnicy 22-23 cm smaruję masłempiekarnik nagrzewam do 180oC z obawy przed zakalcem kawałki rabarbaru obtaczam w cukrzeKruszonka: na małym ogniu w rondelku rozpuszczam masło, dodaję imbir w proszku, cukier, a po chwili mąkę mieszam i odstawiam do wystudzeniaCiasto:mąkę przesiewam do miski, dodaję proszek do pieczenia i sodę, masło w kawałkach, cukier, imbir oraz jajka miksuję mikserem na jednolite ciasto do połączenia składnikówciasto wykładam do formy, wyrównuję powierzchnię, układam rabarbar i posypuję kruszonkąpiekę na złoty kolor przez 40-45 minut (do suchego patyczka)studzę w formieposypuję cukrem pudrem




Smacznego:-)