ßßß Cookit - przepis na Imbirowe ciasto z rabarbarem

Imbirowe ciasto z rabarbarem

nazwa

Wykonanie

Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 18 lipca 2014 r. Rabarbar to warzywo, z którego można przygotować coś pysznego. I choć ma charakterystyczny, kwaskowaty smak, to i tak jego miły aromat i piękne jędrne, zielone łodygi są wspaniałym dodatkiem do deserów . Można je przetwarzać na wiele sposobów, choćby robiąc dżem lub pyszny kompot . Oczarowana tym warzywem, postanowiłam przygotować coś na słodko . Połączyłam kawałki rabarbaru z pysznym ciastem, kruszonką i aromatycznym imbirem. Ten melanż zachwycił, a feeria smaków, spowodowała cudowną "brewerię" wśród kubków smakowych. Słodycz ciasta i kruszonki wspaniale przenika się z kwaskowatością rzewienia, a aromatyczny, lekko gorzkawy imbir, klaruje smak. Wypiek jest delikatny, wilgotny, z chrupiącą kruszonką w sam raz do popołudniowej kawy. Ciasto konsumowałam prosto z piekarnika, jeszcze ciepłe, bo takie lubię najbardziej. Ale na drugi dzień, było równie dobre. Znakomicie się komponuje z gałką lodów. Rozgrzewający imbir przełamany chłodem lodów, rozpływa się w ustach. Jeśli w Waszych ogródkach ostały się końcówki rabarbaru, wykorzystajcie je, bo sezon jest krótki, a wypiek przedni- polecam :):):)
Imbirowe ciasto z rabarbarem Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 17 lipca .
Subtelne imbirowe ciasto z rabarbarem! Dodany do ciasta imbir sprawia, że jego wartość automatycznie wzrasta. Ta roślina korzystnie działa na procesy trawienne i układ krążenia, łagodzi bóle żołądkowe i zębów, zapobiega mdłościom i obniża stężenie cholesterolu we krwi. I nawet jeśli od czasu do czasu szczypie w czubek języka, nie powinniśmy się do niej uprzedzać, a wręcz przeciwnie, bo dzięki temu cudownie kontrastuje z kawałkami rabarbaru i podnosi smak:-)
Oceny: 4 , 9
Czas przygotowania: 20 min Czas pieczenia: 50 min Łączny czas: 1 godz. i 10 min
Liczba porcji: 12 Rozmiar porcji: 1 średni kawałek /
Składniki:
Autorka przepisu - Asia :-)
Ciasto:
mąka : 180 g
proszek do pieczenia : 1 łyżeczka
soda : 1/2 łyżeczki
miękkie m asło : 200 g
cukier : 160 g
świeżo starty obrany imbir (może być sproszkowany): 1 pełna łyżeczka (sproszkowany - 2 łyżeczki)
jajka (roztrzepane): 3
rabarbar : 400 g (pokrojony na około 2 cm kawałki)
Kruszonka:
masło : 50 g
imbir w proszku : 2 łyżeczki
cukier (może być brązowy): 50 g
mąka : 100 g
cukier puder : do przyprószenia
Przygotowanie:
formę na ciasto z odpinaną obręczą o średnicy 22-23 cm smaruję masłem
piekarnik nagrzewam do 180oC z obawy przed zakalcem kawałki rabarbaru obtaczam w cukrze
Kruszonka: na małym ogniu w rondelku rozpuszczam masło, dodaję imbir w proszku, cukier, a po chwili mąkę mieszam i odstawiam do wystudzenia
Ciasto:
mąkę przesiewam do miski, dodaję proszek do pieczenia i sodę, masło w kawałkach, cukier, imbir oraz jajka miksuję mikserem na jednolite ciasto do połączenia składników
ciasto wykładam do formy, wyrównuję powierzchnię, układam rabarbar i posypuję kruszonką
piekę na złoty kolor przez 40-45 minut (do suchego patyczka)
studzę w formie
posypuję cukrem pudrem
Smacznego:-)
Źródło:http://storczyk1.blogspot.com/2014/07/imbirowe-ciasto-z-rabarbarem.html