ßßß
Składniki:150 g miękkiego masła700 g rabarbaru50 g cukru100 g brązowego cukrukawałek świeżego imbiru - pokrojonego w drobną kostkę3 jajka150 g mąki2 łyżeczki mielonego imbiru1,5 łyżeczki proszku do pieczeniapół łyżeczki sody oczyszczonejDodatkowo: mała śmietana kremówka - do dekoracjiPrzygotowanie:1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Tortownicę o śr. 22-24 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Rabarbar umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, następnie pokroić w 2-centymetrowe kawałki (końcówki łodyg wyrzucamy).3. Na dno tortownicy równomiernie rozsypać: najpierw biały cukier, później świeży imbir, a na koniec rabarbar.4. Mąkę przesiać, dodać do niej proszek do pieczenia, sodę i mielony imbir. Wymieszać.5. Miękkie masło utrzeć z brązowym cukrem na puszystą masę, następnie wbijać po jednym jajku. Na koniec (dalej ucierając) stopniowo dodawać mąkę.
6. Gdy ciasto będzie jednolite przełożyć je za pomocą łyżki do tortownicy i równomiernie rozsmarować na rabarbarze (ciasto wyjdzie gęste, więc trzeba uważać, żeby rabarbar się nie przemieścił).7. Piec przez 45 min.8. Po wyjęciu ciasta z piekarnika zostawić je w formie do całkowitego wystygnięcia, dopiero wtedy można je obrócić (zdjąć obręcz tortownicy, usunąć boczny papier, na górę przyłożyć talerz, na którym ciasto będzie serwowane i obrócić).9. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić z niewielką ilością cukru pudru, przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdy i udekorować ciasto.Ciasto przechowywać w lodówce do 2 dni.Źródło/ Inspiracja: C. Bretherton "Step-By-Step Cakes"