ßßß Cookit - przepis na Ciasto ze śliwkami i pianką/Plum meringue pie

Ciasto ze śliwkami i pianką/Plum meringue pie

nazwa

Wykonanie

Dziś przedstawiam przepis na jedno z najprostszych ciast jakie znam, krucha podstawa, śliwki z cynamonem i słodka pianka z białek. Szybkie, łatwe i pyszne. Najlepsze z lodami. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Ciasto ze śliwkami i pianką
(blaszka 30 x 20 cm)
Składniki na ciasto:
200g mąki pszennej
50g mąki krupczatki
200g masła, pokrojonego w kostkę
100g cukru pudru
3 żółtka
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 kg śliwek przekrojonych na połówki
1 łyżeczka cynamonu do posypania
Składniki na bezę :
3 białka
150g drobnego cukru do wypieków
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności wymieszaj wszystkie suche składniki. Następnie dodaj masło, żółtka i ekstrakt z wanilii i zagnieć ciasto formując dużą kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na ok. 2 godz (a najlepiej na noc). Ja używam do zrobienia ciasta blendera z nakładką do ciast, jednak równie dobrze można je też zrobić w mikserze z odpowiednią końcówką.
Po upływie tego czasu wyjmij je, rozwałkuj i przenieś na wcześniej natłuszczoną blachę. Ciasto podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 o C przez ok 8-10 min aż lekko zbrązowieje.W tym czasie przygotuj bezę.
W misce miksera z odpowiednią końcówką ubij białka na sztywną pianę, następnie dodaj cukier i dobrze wymieszaj.
Kiedy kruche ciasto jest już podpieczone, rozłóż na nim przepołowione śliwki (skórką do dołu). Na koniec delikatnie pokryj całość bezą.Piecz przez ok. 40 min w temperaturze 180 o C.
Smacznego!
English version
Plum meringue pie
( 20 x 30 cm baking tin)
Ingredients for the cake:
200g plain flour
50g coarse-grained wheat flour (type 500)
200g butter, diced
100g caster sugar
3 egg yolks
pinch of salt
1 tsp vanill extract
1 kg plums, pitted and halved
1 tsp cinnamon
Ingredients for the meringue:
3 egg whites
150g caster sugar
Preparation:
First, mix all the dry ingredients. Then add the butter, egg yolks and vanilla extract. Knead the dough, form a large ball, wrap in plastic wrap and place in the fridge for about 2 hours (or better – overnight).
After this time remove it from the fridge, roll it out and move on pre-greased baking form. Bake in the preheated to 180 oC oven, for about 8-10 minutes until lightly browned.
During this time, prepare the meringue. Whisk the whites until stiff, then add sugar and mix well.
When the cake is pre-baked, spread on the plums (skin side down). Finally, carefully coat the whole cake with meringue. Bake for about 40 min at 180 oC.
Enjoy!
Share the post "Ciasto ze śliwkami i pianką/Plum meringue pie"
Źródło:http://karmelowy.pl/ciasto-ze-sliwkami-i-piankaplum-meringue-pie