Wykonanie
Dziś przedstawiam przepis na jedno z najprostszych ciast jakie znam, krucha podstawa,
śliwki z
cynamonem i słodka pianka z
białek. Szybkie, łatwe i pyszne. Najlepsze z
lodami. Polecam!Scroll down for recipe in EnglishCiasto ze
śliwkami i pianką(blaszka 30 x 20 cm)Składniki na ciasto:200g
mąki pszennej50g
mąki krupczatki200g
masła, pokrojonego w kostkę100g
cukru pudru3
żółtkaszczypta
soli1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1 kg
śliwek przekrojonych na połówki1 łyżeczka
cynamonu do posypaniaSkładniki na
bezę :3
białka150g drobnego
cukru do wypiekówPrzygotowanie:W pierwszej kolejności wymieszaj wszystkie suche składniki. Następnie dodaj
masło,
żółtka i ekstrakt z
wanilii i zagnieć ciasto formując dużą kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na ok. 2 godz (a najlepiej na noc). Ja używam do zrobienia ciasta blendera z nakładką do ciast, jednak równie dobrze można je też zrobić w mikserze z odpowiednią końcówką.Po upływie tego czasu wyjmij je, rozwałkuj i przenieś na wcześniej natłuszczoną blachę. Ciasto podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 o C przez ok 8-10 min aż lekko zbrązowieje.W tym czasie przygotuj
bezę.W misce miksera z odpowiednią końcówką ubij
białka na sztywną pianę, następnie dodaj
cukier i dobrze wymieszaj.Kiedy kruche ciasto jest już podpieczone, rozłóż na nim przepołowione
śliwki (skórką do dołu). Na koniec delikatnie pokryj całość
bezą.Piecz przez ok. 40 min w temperaturze 180 o C.Smacznego!
English versionPlum meringue pie( 20 x 30 cm baking tin)Ingredients for the
cake:200g plain
flour50g coarse-grained wheat
flour (type 500)200g butter, diced100g caster sugar3 egg yolkspinch of salt1 tsp vanill extract1 kg plums, pitted and halved1 tsp cinnamonIngredients for the meringue:3 egg whites150g caster sugarPreparation:First, mix all the dry ingredients. Then add the butter, egg yolks and vanilla extract. Knead the dough, form a large ball, wrap in plastic wrap and place in the fridge for about 2 hours (or better – overnight).After this
time remove it from the fridge, roll it out and
move on pre-greased baking form. Bake in the preheated to 180 oC oven, for about 8-10 minutes until lightly browned.During this
time, prepare the meringue.
Whisk the whites until stiff, then add sugar and mix well.When the
cake is pre-baked, spread on the plums (skin
side down). Finally, carefully coat the whole
cake with meringue. Bake for about 40 min at 180 oC.Enjoy!
Share the post "Ciasto ze
śliwkami i pianką/Plum meringue pie"