Wykonanie
Dzisiejszego ranka nie obudziło nas słońce tylko natrętnie dzwoniący budzik. W
sumie alarm w telefonie komórkowym. Czy ktoś jeszcze jest w ogóle posiadaczem budzika? Przedpołudnie upłynęło na nerwowym wyczekiwaniu na zakręcenie
kurka z deszczem. Wystarczyło tylko kilka ciepłych,
słonecznych dni, żeby w Głodzilli obudził się wszędobylski traper, który w nieznoszący sprzeciwu sposób domaga się wyprowadzenia na spacer (czyt. wyje wniebogłosy, próbuje sam się ubrać i wyważyć drzwi). W którymś momencie spasowałam, włączyłam mu bajkę i zaszyłam się w kuchni – w taki słotny dzień ma się ochotę na coś kremowego i pożywnego. Tak powstała niniejsza zupka z dominującą nutką
pora, z dodatkiem
ziemniaków i słodkawej
pietruszki. Odrobina
wina* sprawia, że w kremie pojawia się lekki „pazur” a wykończenie jej
szczypiorkiem, jest „lakierem” na tym „szponie”
Składniki (4 porcje):2 duże
pory (tylko biała część)1
cebula1 dorodna
pietruszka2 średnie
ziemniaki2 łyżki klarowanego
masła100 ml białego,
wytrawnego wina600-700 ml
bulionu mięsno-warzywnego**1 płaska łyżeczka
ziół prowansalskichsól i
pieprz100 ml kremówkiposiekany
szczypiorek (wg uznania)Wszystkie warzywa najpierw obierz i opłucz. Odlej około 100 ml
bulionu, resztę zagotuj.
Ziemniaki i
pietruszkę pokrój w grubą kostkę, następnie przełóż do garnka z
wywarem i gotuj do miękkości.
Cebulę i
pora pokrój w piórka – zeszklij je na
maśle na dość głębokiej patelni, następnie podlej
bulionem oraz
winem i duś aż płyn się zredukuje o połowę.Połącz zawartość garnka i patelni, dodaj
zioła prowansalskie i gotuj razem przez 5 minut. Zmiksuj całość, dodaj kremówkę, po czym dopraw do smaku
solą i
pieprzem.Podawaj zupę posypaną posiekanym
szczypiorkiem i z dodatkiem grzanek albo
groszku ptysiowego.*nie obawiajcie się jednak o jakieś procenty – ewakuują się podczas obróbki termicznej. Można zupę serwować dzieciarni** w wersji wege
bulion oczywiście powinien być warzywnyRelated PostsZimowa zupa z białych warzyw z
fetąZupa z
czerwonej soczewicy z tajską pastą
curryBabka ziemniaczana z
białą kiełbasą