ßßß
            
        
Składniki (4 porcje):2 duże pory (tylko biała część)1 cebula1 dorodna pietruszka2 średnie ziemniaki2 łyżki klarowanego masła100 ml białego, wytrawnego wina600-700 ml bulionu mięsno-warzywnego**1 płaska łyżeczka ziół prowansalskichsól i pieprz100 ml kremówkiposiekany szczypiorek (wg uznania)Wszystkie warzywa najpierw obierz i opłucz. Odlej około 100 ml bulionu, resztę zagotuj. Ziemniaki i pietruszkę pokrój w grubą kostkę, następnie przełóż do garnka z wywarem i gotuj do miękkości.Cebulę i pora pokrój w piórka – zeszklij je na maśle na dość głębokiej patelni, następnie podlej bulionem oraz winem i duś aż płyn się zredukuje o połowę.Połącz zawartość garnka i patelni, dodaj zioła prowansalskie i gotuj razem przez 5 minut. Zmiksuj całość, dodaj kremówkę, po czym dopraw do smaku solą i pieprzem.Podawaj zupę posypaną posiekanym szczypiorkiem i z dodatkiem grzanek albo groszku ptysiowego.*nie obawiajcie się jednak o jakieś procenty – ewakuują się podczas obróbki termicznej. Można zupę serwować dzieciarni** w wersji wege bulion oczywiście powinien być warzywnyRelated PostsZimowa zupa z białych warzyw z fetąZupa z czerwonej soczewicy z tajską pastą curryBabka ziemniaczana z białą kiełbasą