ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z pora

Zupa krem z pora

nazwa

Wykonanie

Dzisiejszego ranka nie obudziło nas słońce tylko natrętnie dzwoniący budzik. W sumie alarm w telefonie komórkowym. Czy ktoś jeszcze jest w ogóle posiadaczem budzika? Przedpołudnie upłynęło na nerwowym wyczekiwaniu na zakręcenie kurka z deszczem. Wystarczyło tylko kilka ciepłych, słonecznych dni, żeby w Głodzilli obudził się wszędobylski traper, który w nieznoszący sprzeciwu sposób domaga się wyprowadzenia na spacer (czyt. wyje wniebogłosy, próbuje sam się ubrać i wyważyć drzwi). W którymś momencie spasowałam, włączyłam mu bajkę i zaszyłam się w kuchni – w taki słotny dzień ma się ochotę na coś kremowego i pożywnego. Tak powstała niniejsza zupka z dominującą nutką pora, z dodatkiem ziemniaków i słodkawej pietruszki. Odrobina wina* sprawia, że w kremie pojawia się lekki „pazur” a wykończenie jej szczypiorkiem, jest „lakierem” na tym „szponie”
Składniki (4 porcje):
2 duże pory (tylko biała część)
1 cebula
1 dorodna pietruszka
2 średnie ziemniaki
2 łyżki klarowanego masła
100 ml białego, wytrawnego wina
600-700 ml bulionu mięsno-warzywnego**
1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
sól i pieprz
100 ml kremówki
posiekany szczypiorek (wg uznania)
Wszystkie warzywa najpierw obierz i opłucz. Odlej około 100 ml bulionu, resztę zagotuj. Ziemniaki i pietruszkę pokrój w grubą kostkę, następnie przełóż do garnka z wywarem i gotuj do miękkości.
Cebulę i pora pokrój w piórka – zeszklij je na maśle na dość głębokiej patelni, następnie podlej bulionem oraz winem i duś aż płyn się zredukuje o połowę.
Połącz zawartość garnka i patelni, dodaj zioła prowansalskie i gotuj razem przez 5 minut. Zmiksuj całość, dodaj kremówkę, po czym dopraw do smaku solą i pieprzem.
Podawaj zupę posypaną posiekanym szczypiorkiem i z dodatkiem grzanek albo groszku ptysiowego.
*nie obawiajcie się jednak o jakieś procenty – ewakuują się podczas obróbki termicznej. Można zupę serwować dzieciarni
** w wersji wege bulion oczywiście powinien być warzywny
Related Posts
Zimowa zupa z białych warzyw z fetą
Zupa z czerwonej soczewicy z tajską pastą curry
Babka ziemniaczana z białą kiełbasą
Źródło:http://agatagotuje.pl/zupa-krem-z-pora