ßßß
Składniki (2 słoiki ok. 600 ml):900 g matiasów600 g czerwonej cebuli6 łyżek octu balsamicznego2 łyżki octu winnego (lub jabłkowego)2 łyżki brązowego cukru trzcinowego4 łyżki oleju rzepakowego (do smażenia)olej rzepakowy lub lniany tłoczony na zimno do zalania śledziprzyprawy: 1 płaska łyżeczka mielonego, czarnego pieprzuZ jednego płata śledziowego odkrój kawałeczek i sprawdź, jak bardzo jest słony. Jeśli bardzo – mocz przez około dobę w wodzie, zmieniając ją dwukrotnie (do drugiego moczenia możesz użyć mleka). Jeśli mniej – mocz je kilka godzin. Może się zdarzyć, że wystarczy je tylko opłukać.Cebulę pokrój w piórka i zeszklij na patelni na kilku łyżkach oleju rzepakowego. Kiedy będzie już miękka, dodaj ocet winny oraz balsamiczny i podsmażaj, aż octy odparują, następnie wsyp cukier i pieprz. Mieszaj cały czas, aby cebula się nie przypaliła. Gdy cukier się rozpuści, zestaw patelnię z kuchenki do przestudzenia.Wymoczone filety śledziowe osusz starannie papierowym ręcznikiem i pokrój na mniejsze kawałki.Do słoika nakładaj naprzemiennie cebulę i śledzie. Na koniec zalej olejem rzepakowym lub lnianym (najlepiej tłoczonym na zimno).Wstaw do lodówki na dwa dni, aby składniki się przegryzły.

Related PostsŚledzie z cebulą w oleju lnianym i trochę o NNKTŚledzie w śmietanieŚledzie z suszonymi śliwkami i winemCytrynowe śledzie z rozmarynemŚledzie po kaszubsku (i prawo zachowania energii)