Wykonanie
Pieczenie piernika staropolskiegoNajdalej na 2-3 dni przed Wigilią podziel surowe ciasto na 2-3 części i upiecz blaty. Zrobiłam tak, że podzieliłam ciasto na 3 części – z dwóch upiekłam 2 blaty o wielkości blachy z piekarnika (około 25-30×40 cm, rozwałkowane na około pół centymetra, może trochę grubiej), następnie podzieliłam na pół wzdłuż i po przełożeniu powidłami i masą
orzechowo-
makową owinęłam je w papier do pieczenia i obciążyłam książkami (czyli uzyskałam 4 blaty, co dało bardzo pokaźny piernik). Z pozostałej części upiekłam małe pierniczki. Na dzień przed podaniem
będę go dekorować
polewą czekoladową (przepis i proporcje dopiszę wkrótce).Mała wskazówka: ciasto wałkuj od razu na papierze do pieczenia – nie będzie się rwało przy przenoszeniu. Piecz przez 15-20 minut w 170°C.Piernik, gdy ostygnie, robi się twardy. Po posmarowaniu powidłami śliwkowymi (około 2 słoików na całość) i masą
orzechową (2/3 z podanej ilości składników) zmięknie. Trzeba go tylko owinąć papierem i aby był równy, na co najmniej jeden dzień obciążyć go równomiernie, np. książkami.
Mój piernik przełożyłam powidłami śliwkowymi (nada się również czekośliwka) i masą z
orzechów włoskich i białego
maku.
Składniki na masę
orzechowo-
makową:250 g wyłuskanych
orzechów włoskich150 g białego
maku170 g
cukru pudru150 ml
śmietany kremówki1/2
laski wanilii (opcjonalnie) albo 1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiMak zalej wrzącą
wodą albo wrzącym
mlekiem i odstaw na pół godziny. Po tym czasie odcedź i odciśnij przez gazę, żeby maksymalnie pozbyć się płynu.
Śmietanę wlej do rondelka, dodaj
wanilię i zagotuj. Zestaw z kuchenki i ostudź. Jeśli nie używasz
wanilii w laskach, to nie gotuj kremówki, tylko dodaj do niej ekstrakt.
Mak i
orzechy zmiel w maszynce z sitkiem do mielenia
maku (wystarczy raz). Do masy wsyp
cukier puder, wlej kremówkę i wymieszaj dokładnie.
Polewa czekoladowa:200 g
deserowej czekolady (70%
kakao)75-100 ml kremówki 30-36%W rondelku zagotuj kremówkę, zdejmij z kuchenki i wrzuć do niej połamaną na kawałki
czekoladę. Mieszaj, aż
czekolada się rozpuści, następnie odstaw, aby lekko przestygła. Gdy zacznie powoli gęstnieć, polej masą piernik i równomiernie rozprowadź.
Related Posts
Rogale marcińskie krok po krokuMakowiec zawijany z
białym makiem„Spierniczone” tiramisu (z pierniczkami)Pierniczki katarzynki
Tarta z
orzeszkami ziemnymi,
kajmakiem i
czekoladą