Pieczenie piernika staropolskiego i masa orzechowo-makowa

nazwa

Wykonanie

Pieczenie piernika staropolskiego
Najdalej na 2-3 dni przed Wigilią podziel surowe ciasto na 2-3 części i upiecz blaty. Zrobiłam tak, że podzieliłam ciasto na 3 części – z dwóch upiekłam 2 blaty o wielkości blachy z piekarnika (około 25-30×40 cm, rozwałkowane na około pół centymetra, może trochę grubiej), następnie podzieliłam na pół wzdłuż i po przełożeniu powidłami i masą orzechowo-makową owinęłam je w papier do pieczenia i obciążyłam książkami (czyli uzyskałam 4 blaty, co dało bardzo pokaźny piernik). Z pozostałej części upiekłam małe pierniczki. Na dzień przed podaniem będę go dekorować polewą czekoladową (przepis i proporcje dopiszę wkrótce).
Mała wskazówka: ciasto wałkuj od razu na papierze do pieczenia – nie będzie się rwało przy przenoszeniu. Piecz przez 15-20 minut w 170°C.
Piernik, gdy ostygnie, robi się twardy. Po posmarowaniu powidłami śliwkowymi (około 2 słoików na całość) i masą orzechową (2/3 z podanej ilości składników) zmięknie. Trzeba go tylko owinąć papierem i aby był równy, na co najmniej jeden dzień obciążyć go równomiernie, np. książkami.
Mój piernik przełożyłam powidłami śliwkowymi (nada się również czekośliwka) i masą z orzechów włoskich i białego maku.
Składniki na masę orzechowo-makową:
250 g wyłuskanych orzechów włoskich
150 g białego maku
170 g cukru pudru
150 ml śmietany kremówki
1/2 laski wanilii (opcjonalnie) albo 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Mak zalej wrzącą wodą albo wrzącym mlekiem i odstaw na pół godziny. Po tym czasie odcedź i odciśnij przez gazę, żeby maksymalnie pozbyć się płynu.
Śmietanę wlej do rondelka, dodaj wanilię i zagotuj. Zestaw z kuchenki i ostudź. Jeśli nie używasz wanilii w laskach, to nie gotuj kremówki, tylko dodaj do niej ekstrakt.
Mak i orzechy zmiel w maszynce z sitkiem do mielenia maku (wystarczy raz). Do masy wsyp cukier puder, wlej kremówkę i wymieszaj dokładnie.
Polewa czekoladowa:
200 g deserowej czekolady (70% kakao)
75-100 ml kremówki 30-36%
W rondelku zagotuj kremówkę, zdejmij z kuchenki i wrzuć do niej połamaną na kawałki czekoladę. Mieszaj, aż czekolada się rozpuści, następnie odstaw, aby lekko przestygła. Gdy zacznie powoli gęstnieć, polej masą piernik i równomiernie rozprowadź.
Related Posts
Rogale marcińskie krok po kroku
Makowiec zawijany z białym makiem
„Spierniczone” tiramisu (z pierniczkami)
Pierniczki katarzynki
Tarta z orzeszkami ziemnymi, kajmakiem i czekoladą
Źródło:http://agatagotuje.pl/pieczenie-piernika-staropolskiego-i-masa-orzechowo-makowa