ßßß
Mój piernik przełożyłam powidłami śliwkowymi (nada się również czekośliwka) i masą z orzechów włoskich i białego maku.
Składniki na masę orzechowo-makową:250 g wyłuskanych orzechów włoskich150 g białego maku170 g cukru pudru150 ml śmietany kremówki1/2 laski wanilii (opcjonalnie) albo 1 łyżeczka ekstraktu z waniliiMak zalej wrzącą wodą albo wrzącym mlekiem i odstaw na pół godziny. Po tym czasie odcedź i odciśnij przez gazę, żeby maksymalnie pozbyć się płynu.Śmietanę wlej do rondelka, dodaj wanilię i zagotuj. Zestaw z kuchenki i ostudź. Jeśli nie używasz wanilii w laskach, to nie gotuj kremówki, tylko dodaj do niej ekstrakt.Mak i orzechy zmiel w maszynce z sitkiem do mielenia maku (wystarczy raz). Do masy wsyp cukier puder, wlej kremówkę i wymieszaj dokładnie.Polewa czekoladowa:200 g deserowej czekolady (70% kakao)75-100 ml kremówki 30-36%W rondelku zagotuj kremówkę, zdejmij z kuchenki i wrzuć do niej połamaną na kawałki czekoladę. Mieszaj, aż czekolada się rozpuści, następnie odstaw, aby lekko przestygła. Gdy zacznie powoli gęstnieć, polej masą piernik i równomiernie rozprowadź.


Related PostsRogale marcińskie krok po krokuMakowiec zawijany z białym makiem„Spierniczone” tiramisu (z pierniczkami)Pierniczki katarzynkiTarta z orzeszkami ziemnymi, kajmakiem i czekoladą