Wykonanie
Mężczyźni lubią organizować sobie rozmaite rozrywki pod przykrywką sprawiania przyjemności swoim kobietom, tudzież zapewniania korzyści gospodarstwu domowemu. Do jednych z tego typu atrakcji należą męskie wyprawy nad Bałtyk, by na jachtach łowić
dorsze (na wędkę). Oczywiście wygląda to w taki sposób, że w przededniu połowu wędkarze obmyślają strategię przy suto zakrapianej „kolacji”. Z rana z ciężką głową i żołądkiem wyruszają na łowy. Miło spędzają czas na łodzi, tocząc dyskusje na światowym poziomie i przechylając się od czasu do czasu za burtę, by zrzucić nieco „zanęty”.Z takich rejsów wędkarskich
mężowie wracają z poczuciem spełnionej misji wyżywienia rodziny i lodówką turystyczną pełną wyfiletowanych
dorszy, które rozmiarami nijak się mają do pięknych płatów ze sklepów
rybnych. Te cienkie filety najlepiej nadają się do zmielenia i przerobienia na kotlety. Faceci jednakże są bardzo dumni ze swoich zdobyczy i uważają, że kobieta powinna się cieszyć, że ma w domu taaakiego myśliwego.Kotlety z
dorsza, z dodatkiem
natki pietruszki i kremówki są soczyste i bardzo smaczne. Jeśli sparuje się je z surówką z
kiszonej kapusty i tłuczonymi
ziemniakami, można poczuć klimat nadmorskiej smażalni, ale w o wiele lepszym wydaniu.
Składniki (około 10 kotletów):500 g
filetów z dorsza1
jajkopół sporego pęczka
natki pietruszki2 łyżki
śmietany kremówki2-3 łyżki
bułki tartejprzyprawy:
sól morska,
pieprzdodatkowo:
bułka tarta do panierowania
olej rzepakowy lub
masło klarowane do smażeniaFilety opłucz, osusz papierowym ręcznikiem i zdejmij z nich skórę. Tak przygotowaną
rybę pokrój na mniejsze kawałki i zmiel razem z
natką pietruszki.Do miski z mielonym
mięsem wbij
jajko, wlej kremówkę i wsyp
bułkę tartą. Dopraw wg uznania
solą i
pieprzem. Odstaw na 15 minut, aby
bułka wchłonęła wilgoć, następnie uformuj zgrabne kotlety, obtocz je w
bułce tartej i smaż na rumiano z obu stron na
maśle klarowanym albo
oleju rzepakowym.
Related PostsZupa pomidorowa z pietruszkowymi kluskami lanymiBabka ziemniaczana z
białą kiełbasąPo prostu
karp smażony, najlepszyZupa zbójeckaKieszonki z
karpia zatorskiego z
pietruszką i pesto z
natki