ßßß Cookit - przepis na Kotlety z dorsza

Kotlety z dorsza

nazwa

Wykonanie

Mężczyźni lubią organizować sobie rozmaite rozrywki pod przykrywką sprawiania przyjemności swoim kobietom, tudzież zapewniania korzyści gospodarstwu domowemu. Do jednych z tego typu atrakcji należą męskie wyprawy nad Bałtyk, by na jachtach łowić dorsze (na wędkę). Oczywiście wygląda to w taki sposób, że w przededniu połowu wędkarze obmyślają strategię przy suto zakrapianej „kolacji”. Z rana z ciężką głową i żołądkiem wyruszają na łowy. Miło spędzają czas na łodzi, tocząc dyskusje na światowym poziomie i przechylając się od czasu do czasu za burtę, by zrzucić nieco „zanęty”.
Z takich rejsów wędkarskich mężowie wracają z poczuciem spełnionej misji wyżywienia rodziny i lodówką turystyczną pełną wyfiletowanych dorszy, które rozmiarami nijak się mają do pięknych płatów ze sklepów rybnych. Te cienkie filety najlepiej nadają się do zmielenia i przerobienia na kotlety. Faceci jednakże są bardzo dumni ze swoich zdobyczy i uważają, że kobieta powinna się cieszyć, że ma w domu taaakiego myśliwego.
Kotlety z dorsza, z dodatkiem natki pietruszki i kremówki są soczyste i bardzo smaczne. Jeśli sparuje się je z surówką z kiszonej kapusty i tłuczonymi ziemniakami, można poczuć klimat nadmorskiej smażalni, ale w o wiele lepszym wydaniu.
Składniki (około 10 kotletów):
500 g filetów z dorsza
1 jajko
pół sporego pęczka natki pietruszki
2 łyżki śmietany kremówki
2-3 łyżki bułki tartej
przyprawy: sól morska, pieprz
dodatkowo:
bułka tarta do panierowania
olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia
Filety opłucz, osusz papierowym ręcznikiem i zdejmij z nich skórę. Tak przygotowaną rybę pokrój na mniejsze kawałki i zmiel razem z natką pietruszki.
Do miski z mielonym mięsem wbij jajko, wlej kremówkę i wsyp bułkę tartą. Dopraw wg uznania solą i pieprzem. Odstaw na 15 minut, aby bułka wchłonęła wilgoć, następnie uformuj zgrabne kotlety, obtocz je w bułce tartej i smaż na rumiano z obu stron na maśle klarowanym albo oleju rzepakowym.
Related Posts
Zupa pomidorowa z pietruszkowymi kluskami lanymi
Babka ziemniaczana z białą kiełbasą
Po prostu karp smażony, najlepszy
Zupa zbójecka
Kieszonki z karpia zatorskiego z pietruszką i pesto z natki
Źródło:http://agatagotuje.pl/kotlety-z-dorsza