Wykonanie

Składniki
polędwiczki wieprzowe, ok. 300 g
sól morska, świeżo mielony
kolorowy pieprzoliwa do smażenia
szalotka, 1 duża
czosnek, 2 ząbkiświeże
chili, 1 małesuszony
tymianek, 1 łyżeczka
whiskey, 75 ml
śmietana kremówka 30%, 100 ml
natka pietruszki, 1 mały pęczekSposób przygotowaniaPolędwiczkę umyć, osuszyć i obrać z białych błonek. Pokroić w plastry o grubości 2 cm. Przyprawić
solą i
pieprzem. Wrzucić na patelnię i mocno zarumienić. Przewrócić na drugą stronę. Dodać drobno posiekaną
szalotkę,
czosnek,
chili i
tymianek.Kiedy
mięso będzie ładnie zarumienione z obu stron wlać
whiskey. Gotować 2-3 minuty. Następnie wlać
śmietanę. Przyprawić
solą i
pieprzem. Całość gotować około 5 minut do momentu, aż sos delikatnie zgęstnieje. Na koniec wymieszać z posiekaną
natką pietruszki.