Wykonanie
Jest to mój ulubiony sposób
pieczenia mięsa. Minimum wysiłku, maksimum efektu.
Wieprzowina miękka i soczysta. Idealna. Co prawda robi się (dosłownie robi się) przez 3 godziny, ale przez te 3 godziny nie trzeba się nią przejmować. Można w tym czasie zająć się czymś innym albo po prostu poleniuchować. Można nawet wyjść z domu.
Serio. A jeśli posiedzi w piekarniku 15 minut dłużej też się nic nie stanie.Składniki
łopatka wieprzowa, 1 kg
oliwa z oliwek, 2 łyżki
ocet ryżowy, 3/4 łyżki
czosnek, 9 ząbków
imbir, 1-centymetrowy kawałek
płatki chili, 3/4 łyżeczki
sól morska, świeżo mielony
czarny pieprzrozmaryn, 2 gałązki]Sposób przygotowania
Łopatkę umyć i dokładnie osuszyć. Zrobić ukoście nacięcia co 2 centymetry.
Oliwę,
ocet, 3 obrane ząbki
czosnku, starty
imbir,
płatki chili,
sól i
pieprz zmiksować na gładką pastę. Natrzeć nią dokładnie
mięso (również w nacięciach). Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułożyć
rozmaryn, a po bokach rozgnieciony, nieobrany
czosnek.Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 250 stopni. Piec przez 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i otworzyć piekarnik na 5 minut. Zamknąć i piec kolejne 2 godziny i 50 minut.
Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson „Nigella Gryzie”.phen375 buy online