ßßß
Jest to mój ulubiony sposób pieczenia mięsa. Minimum wysiłku, maksimum efektu. Wieprzowina miękka i soczysta. Idealna. Co prawda robi się (dosłownie robi się) przez 3 godziny, ale przez te 3 godziny nie trzeba się nią przejmować. Można w tym czasie zająć się czymś innym albo po prostu poleniuchować. Można nawet wyjść z domu. Serio. A jeśli posiedzi w piekarniku 15 minut dłużej też się nic nie stanie.Składnikiłopatka wieprzowa, 1 kgoliwa z oliwek, 2 łyżkiocet ryżowy, 3/4 łyżkiczosnek, 9 ząbkówimbir, 1-centymetrowy kawałekpłatki chili, 3/4 łyżeczkisól morska, świeżo mielony czarny pieprzrozmaryn, 2 gałązki]Sposób przygotowaniaŁopatkę umyć i dokładnie osuszyć. Zrobić ukoście nacięcia co 2 centymetry.Oliwę, ocet, 3 obrane ząbki czosnku, starty imbir, płatki chili, sól i pieprz zmiksować na gładką pastę. Natrzeć nią dokładnie mięso (również w nacięciach). Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułożyć rozmaryn, a po bokach rozgnieciony, nieobrany czosnek.Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 250 stopni. Piec przez 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i otworzyć piekarnik na 5 minut. Zamknąć i piec kolejne 2 godziny i 50 minut.
Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson „Nigella Gryzie”.phen375 buy online