ßßß
SkładnikiCiasto:miód, 30 grammasło orzechowe, 60 grammąka tortowa, 300 gramsuche drożdże, 7 gramjajko, 1 sztuka + mleko (razem ma być 200 ml)sól, 1/2 łyżeczkiposiekane orzechy włoskie, 2 łyżkiDodatkowo:nutella, około 16 łyżeczek2 łyżki oliwy do smarowania bułekSposób przygotowania1. Masło rozpuścić z miodem. Połączyć z pozostałymi składnikami na ciasto. Zagniatać przez 10 minut. Zasypać mąką. Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.2. Ciasto podzielić na 8 równych części. Każdą rozpłaszczyć na placuszek, następnie boki ściągnąć do góry (na kształt sakiewki) i znowu rozpłaszczyć. Dopiero wtedy nakładać po 2 łyżeczki nutelli na każdy placuszek. Końcówki bardzo dokładnie zlepić i układać na blaszce wyłożonej papierem „spojeniem” do dołu. Zostawić na 20 minut do napuszenia.3. Bułki posmarować oliwą. Piec w piekarniku (funkcja góra-dół) rozgrzanym do 200 stopni przez 10-15 minut.oxymorphone