ßßß Cookit - przepis na Bułki orzechowe z nutellą - Buszująca w kuchni

Bułki orzechowe z nutellą - Buszująca w kuchni

nazwa

Wykonanie

Składniki
Ciasto:
miód, 30 gram
masło orzechowe, 60 gram
mąka tortowa, 300 gram
suche drożdże, 7 gram
jajko, 1 sztuka + mleko (razem ma być 200 ml)
sól, 1/2 łyżeczki
posiekane orzechy włoskie, 2 łyżki
Dodatkowo:
nutella, około 16 łyżeczek
2 łyżki oliwy do smarowania bułek
Sposób przygotowania
1. Masło rozpuścić z miodem. Połączyć z pozostałymi składnikami na ciasto. Zagniatać przez 10 minut. Zasypać mąką. Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
2. Ciasto podzielić na 8 równych części. Każdą rozpłaszczyć na placuszek, następnie boki ściągnąć do góry (na kształt sakiewki) i znowu rozpłaszczyć. Dopiero wtedy nakładać po 2 łyżeczki nutelli na każdy placuszek. Końcówki bardzo dokładnie zlepić i układać na blaszce wyłożonej papierem „spojeniem” do dołu. Zostawić na 20 minut do napuszenia.
3. Bułki posmarować oliwą. Piec w piekarniku (funkcja góra-dół) rozgrzanym do 200 stopni przez 10-15 minut.
oxymorphone
Źródło:http://buszujacawkuchni.pl/bulki-orzechowe-z-nutella