Wykonanie
Składniki2 małe
białe kapusty (może być włoska)0,8kg
kapusty kiszonej (nie kwaszonej, kiszonej)2 łyżeczki
koncentratu pomidorowego0,8kg
mięsa mielonego (dobrej jakości, mielonego z kawałka)2
torebki kaszy gryczanej2
jajkatrochę
bułki tartejsólpieprz1
cebula2 ząbki
czosnkudomowa
vegetaSposób przygotowaniaKrok 1Nastawiamy
kaszę, aby się ugotowała. Odsączamy i niech czeka. Następnie należy nastawić dwa duże garnki z
wodą.
Kapustę ponacinać dookoła głąba, aby później łatwo odrywać listki. Obgotować ją i powoli, ostrożnie zdejmować poszczególne liście. Wyciąć z nich zgrubiałe żyłki. Liście warto potrzymać trochę dłużej w wodzie, aby były dość miękkie, ponieważ później mogą się długo piec. Przygotowane liście odstawić na bok. Bierzemy się za
kiszoną kapustę.Krok 2
Kiszoną kapustę należy poddusić. Można tego nie robić, ale później, będzie się długo piekło, a mi zależy na czasie. Przyprawiamy ją odrobinę
solą, ale ostrożnie, bo
kiszona kapusta lubi być już nieźle kwaśna. Moja jest. Dodajemy trochę
pieprzu i można dać ze 2 łyżeczki
koncentratu pomidorowego. Odstawiamy na bok.Krok 3
Mięso wkładamy do dużej miski. Dodajemy ugotowaną
kaszę,
jajka,
bułkę tartą i pokrojoną w kosteczkę
cebulę. Przyprawiamy do smaku
solą,
pieprzem,
vegetą.Krok 4Farsz nakładamy na liście i zawijamy w paczuszki. Układamy w dużym naczynku żaroodpornym z pokrywką. Jeśli mamy już pozawijane gołąbki, układamy na nich
kiszoną kapustę, podlewamy trochę
wody i przykrywamy pokrywką. To ważne, bo najpierw będziemy piekli pod przykryciem, a pod koniec je zdejmiemy. Bez pokrywki
kiszona kapusta nam się wysuszy i przypali.Krok 5Pieczemy 2 godziny w 180*C. Porcja wystarczy Wam co najmniej na 2 rodzinne obiady. Najlepsze są na drugi dzień, kiedy już przejdą smakiem.