ßßß Cookit - przepis na Piernikowe gryczano – owsiane biscotti z melasą

Piernikowe gryczano – owsiane biscotti z melasą

nazwa

Wykonanie

Misiek stawia dziś przekąski, częstujcie się
Ciasteczka typowe do kawy. Możecie zanieść do pracy i umilić sobie i kolegom dzień
Składniki
1 , 5 łyżki mielonego lnu
7-8 łyżek ciepłej wody
0,5 szkl mąki gryczanej
0,5 szkl mąki owsianej bezglutenowej
2 łyżki mąki jaglanej
5 czubatych łyżeczek cukru trzcinowego
2 łyżki masła orzechowego
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
przyprawa do piernika i cynamon
1/3 szkl suszonej żurawiny
4 łyżki płatków migdałowych
1/4 szkl orzechów laskowych (przekrojonych na połowy)
2 łyżki melasy z karobu
Sposób przygotowania
Krok 1
Siemię połączyć z ciepłą wodą i odstawić. Mąki, proszek do pieczenia, cukier, przyprawę, cynamon, orzechy i suszone owoce wymieszać w jednej misce.
Krok 2
Melasę dodać do lnu i wszystko wlać do suchych składników. Całość zagnieść, jeśli ciasto jest zbyt suche można dolać trochę wody. Uformować dwa wałki, które wstawić do zamrażarki na kilka minut. Następnie wyjąc je i pociąć w plastry, które ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180’ ok 30 minut, po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 150’ i piec z termo obiegiem ok 10-15 minut.
Źródło:http://coolinarnie.pl/2014/12/15101/piernikowe-gryczano-owsiane-biscotti-z-melasa-p-angeliki-oraz-moniki-danie-konkursowe