Wykonanie

Są to przepyszne orkiszowe pierniczki z
masłem orzechowym. Były one moim małym, na szczęście udanym, eksperymentem. Podczas Adwentu przygotowuję dużo, tego typu, wypieków. Czasami są to świąteczne
ciasteczka z różnych stron świata, a czasami są to moje pomysły. Ale dokładnie na czas
trwania Bożego Narodzenia zawsze muszą być prawdziwe, tradycyjne pierniczki. W każdym razie te są także godne polecenia, nie tylko na Święta :)

/około 25 sztuk/140g
mąki orkiszowej razowej3 łyżki
masła orzechowego1 łyżeczka
przyprawy do piernika1 łyżeczka
cynamonu2 łyżki zimnej
wody1 łyżka
miodu1/2 łyżeczki
sody oczyszczonejDo miski wsypać
mąkę, dodać
przyprawę,
cynamon i
sodę. Wymieszać. Dodać
masło orzechowe,
miód oraz
wodę. Zagnieść ciasto. Jeżeli jest taka potrzeba, dodać więcej
wody lub
mąki. Następnie formować z niego niewielkie kuleczki, spłaszczać je i kłaść na blachę wyłożoną papierem. Można zrobić stempelki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 9-10 minut. Smacznego!